BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bajból is adódik munka: Változások az ügyvédpiacon

Az ügyvédséget is sújtja a válság. A nagy, szakosodott irodák a megcsappant vagy éppenséggel megszűnt ügyek következtében nemegyszer a váltásban látják a kiutat.

Drámai helyzetbe kerülhet a kistelepülések ügyvédsége, némelyek akár a pálya föladására is kényszerülhetnek – nyilatkozta a Világgazdaságnak Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke.

Azonnal érzékelhető hatással jár a legnagyobb tranzakciók, a külföldi beruházások megszűnése. Az ingatlanfejlesztések gyakorlatilag leálltak, már csak a korábbiak kifutása tartja életben az üzletágat. Az úgynevezett kiszervezett ügyekben – a cégek, főleg pénzintézetek hosszú távú megbízásaiban – is tapasztalható a változás. Kevesebb az átalánydíjas megbízás, illetve magát a díjat is csökkentik a megbízók.

Az e területekre szakosodott irodák egy része kivár, mások elsősorban a reorganizáció vagy a cégátvilágítás felé nyitnak. A szakmára vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok módosításával egy merőben új terület, a vagyonkezelés nyílhat meg az ügyvédek előtt, és fontos feladatokat ad számukra az úgynevezett „biztos kéz” intézménye is.

Annyi bizonyos: a jelenlegi helyzetben még fokozottabban kell törekedni a meglévő feladatok precíz elvégzésére. A válság tehát erősítheti a minőségi ügyvédi tevékenységet. És természetesen erősítheti a versenyt is, hiszen az ügyvédi pálya szabad, meg kell találni azokat a piaci réseket, amelyek a túlélést biztosíthatják – mondta Bánáti János.

A szakma sajátossága, hogy a bajból is adódik munka.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.