BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az OPEC hátradől – Emelje a gazdaság az olajárat!

Az előrejelzések és az előzetes nyilatkozatok szerint az alacsony kereslet ellenére sem csökkentik kitermelésüket a kőlajexportáló országok. Az OPEC ma kezdődő bécsi ülését megelőzően a döntéshozók úgy nyilatkoztak: az idővel újra felélénkülő gazdaság emeli majd újra az árakat.

A tizenkét államot tömörítő OPEC ma bécsi központjában tárgyal az olajkitermelés helyzetéről. Hivatalos nyilatkozat még nem született, de – mint az AP fogalmaz – a résztvevők várhatóan hátradőlnek és a korábbi döntéshez hasonlóan most sem csökkentik a kitermelt mennyiséget.

Ezt támasztják alá az olajminisztereknek a találkozó előtt tett nyilatkozatai is. Még az árkérdésben héjának tartott iráni miniszter, Golam Hossen Nozari is leszögezte: nem várható a kitermelés visszafogása. A bizakodást elsősorban az amerikai gazdaságról érkező pozitív jelek táplálják: a legfrissebb adatok szerint az amerikai fogyasztói bizalom szeptember óta nem látott magasságba emelkedett májusban.

Egy hordó nyersolajért már most is több mint 60 dollárt fizetnek a kereskedők, holott négy hónapja az ár még 30 dollár körül mozgott. Az emelkedést az elemzők szerint egyelőre nem a kínálat, hanem a tőzsde hajtja. És bár a tapasztalat szerint a parkettek már a tényleges gazdaságélénkülés előtt hat-kilenc hónappal felélénkülnek, a gazdasági mérések is azt mutatják, hogy a válság már túllendült a mélyponton. A NABE elemzőinek többsége még az év vége előtt a recesszió lezárulására számít.

A szaúdi olajminiszter tegnap úgy nyilatkozott: a kereslet valódi növekedésére elsősorban Ázsia részéről lehet számítani, az Egyesült Államok és Európa ebben az évben továbbra is gyengélkedik. Ali Naimi leszögezte: az év végére 75 dolláros hordónkénti árra számít az ázsiai növekedésnek köszönhetően.

OPEC-ülés testközelből

A szokásosnál is nagyobb figyelem övezi az OPEC-miniszterek ma délelőtt kezdődött bécsi értekezletét. A VGO tudósítója becserkészte a helyszint - és majdnem letartóztatták.

A nagyhatalmú szervezet tavaly szeptemberben a kitermelés napi 4,2 millió hordós csökkentéséről hozott döntést, de a tagországok ehhez csak 80 százalékban tartották magukat. Ennek ellenére a nyersolaj hordónkénti ára a decemberi 32 dolláros, öt éves mélypontról a mostani 60 dollár körüli szintre, hat havi csúcsra kúszott fel.

A Duna-csatorna északi oldalán - néhány méterre a Collegium Hungaricum piros-fehér épületétől - álló szürke OPEC-székház környékét általában nem sokan keresik fel. Túl sok biztonsági ember sem nyüzsög, ám aki szolgálatban van igyekszik megdolgozni a pénzéért. Az értekezlet előtti napon ott járt munkatársunk, aki - gépével - csak kívülről vette szemügyre a jelegtelen épületet, ahol azonban belül már zajlottak az előkészületek. Szó szót követett, igazoltatás lett a dologból, végül elengedték - de a képeket nem vették el.

A nagyhatalmú szervezet tavaly szeptemberben a kitermelés napi 4,2 millió hordós csökkentéséről hozott döntést, de a tagországok ehhez csak 80 százalékban tartották magukat. Ennek ellenére a nyersolaj hordónkénti ára a decemberi 32 dolláros, öt éves mélypontról a mostani 60 dollár körüli szintre, hat havi csúcsra kúszott fel.

A Duna-csatorna északi oldalán - néhány méterre a Collegium Hungaricum piros-fehér épületétől - álló szürke OPEC-székház környékét általában nem sokan keresik fel. Túl sok biztonsági ember sem nyüzsög, ám aki szolgálatban van igyekszik megdolgozni a pénzéért. Az értekezlet előtti napon ott járt munkatársunk, aki - gépével - csak kívülről vette szemügyre a jelegtelen épületet, ahol azonban belül már zajlottak az előkészületek. Szó szót követett, igazoltatás lett a dologból, végül elengedték - de a képeket nem vették el. A rácson túl - az épületet szigorúan őrzik Várhatóan nem csökkentik a kitermelést -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.