BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bokros pesszimista a globális pénzügyi szabályozást illetően

A pénzügyi felügyelet globalizálása sokkal nehézkesebb, mint amilyen gyorsan a pénzügyi rendszer globalizálódása végbe ment - mondta a volt pénzügyminiszter.

A globális szintű pénzügyi szabályozás létrejöttét illetően pesszimista Bokros Lajos, a CEU professzora - tudhattuk meg a GKI üzleti konferenciáján. Arra van esély, hogy a több európai tagállamban jelen lévő bankok felett egységes szabályozás jöjjön létre. Mégis továbbra is a kis lépések taktikája fog folytatódni: a felügyeleti intézmények egyre nagyobb arányban fogják megosztani az információkat, a titoktartás azonban egyelőre olyan szigorúan van szabályozva, hogy az sokszor megakadályozza ezt.

„Hatalmas szerepet játszik ma a likviditásbővítés, ami egyelőre azért nem okoz gondot, mert a pénztartási hajlandóság megnőtt, a pénzforgás lelassult, azonban ez bármikor megfordulhat.” Bokros szerint Magyarországon is illúzióban ringatta magát a gazdaságpolitika, korlátlannak gondolta az olcsón rendelkezésre álló pénzt. Ezért gondolták úgy, hogy inkább autópályát kell építeni, mint a maastrichti kritériumokat teljesíteni. Most ennek kétszeresen-háromszorosan megfizetjük az árát.

A Nemzetközi Valutaalap szerepe lényegében nem változott, továbbra is a rövid lejáratú folyó fizetési mérleg problémáin segítsen a tagállamoknak. Most újragondolandó a tőkemérleg teljes liberalizációja, nem kell teljesen visszafordítani a folyamatot, de a prioritásokat át kell gondolni. Kína most éppen a korlátozott tőkeáramlás miatt „megy mennybe”, mert ott nem akarnak idő előtt nyitni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.