BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budai: a kormány még nem döntött az ingatlanadóról

A kormány még nem hozott döntést a 2010-es adóváltozásokról és az ingatlanadóról szóló, az Országgyűlésnek benyújtandó javaslatról - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő a debreceni polgármester keddi sajtótájékoztatójára reagálva az MTI-vel.

 Budai Bernadett közleményében azt írta, hogy a Fidesznek nem a kormánnyal, hanem sajtóértesülésekkel van vitája. Ráadásul, ha Kósa Lajos szakmai vitát, nem pedig politikai csatározást szeretne folytatni, akkor nem csak az ingatlanadóról mondana véleményt, hanem az önkormányzatok által az ingatlanokra kivethető - és például Debrecenben is alkalmazott - építményadóról, vagy a telekadóról, vagy a magánszemélyek kommunális adójáról és az üdülőépület utáni idegenforgalmi adóról is.

A kormányszóvivő szerint az ellenzéki párt nem csak erről feledkezik el, de arról is, hogy a jövő évi adóátrendezés célja a munkára és a jövedelmekre rakódó adóterhek csökkentése - számol be a bama.hu az MTI alapján. Ennek hatására számos munkahely megőrizhető, minél előbb újak jöhetnek létre, és ennek következtében a munkavállalók 90 százaléka a legalacsonyabb adókulcs szerint adózhat 2010-től.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a Fidesz elutasítja az ingatlanadót, és keddi elnökségi ülésén olyan határozatot hozott, hogy ha a következő választások után kormányra kerül, akkor mindenképpen eltörli azt.

A párt alelnöke elmondta, értékelték a Bajnai-kormány adócsomagját, amelyet két részre bontottak, de mindkét részben számtalan bizonytalanságot találtak. A személyi jövedelemadó változásai kapcsán úgy fogalmazott, hogy azok ebben a formában értelmezhetetlenek. Az ingatlanadóról úgy vélekedett, hogy arról többet lehet tudni: értékalapú, jelentős a befizetendő adó mértéke és a fizetni nem tudók hátralékát az ingatlanra terhelik, amit az utódok azzal együtt örökölhetnek meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.