BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkent a német munkanélküliség, de nincs ok örömre

Májusban Európa legnagyobb gazdaságában 0,4 százalékkal, 8,2 százalékra csökkent a munkanélküliek száma. Az adat ugyanakkor nem ad okot örömre, mivel elsősorban a számítás módjának változásának köszönhető.

A német munkaügyi hivatal ma nyilvánosságra hozott adatai szerint az április 8,6 százalékról májusra 8,2 százalékra csökkent a munkanélküliek arányajelenti az AFP. Ugyanakkor – figyelmeztetnek az elemzők – a csökkenés látszólagos és a számítási mód változásának köszönhető. A szezonálisan kiigazított számok szerint ebben a hónapban ezerrel több az álláskereső. A közgazdászok szerint a munkanélküliek száma tovább nő a következő hónapokban.

Áprilisban 58 ezerrel több álláskeresőt regisztráltak. A számot 20 ezerrel csökkentette egy új szabály , amely szerint a vállalatoknál képzésen részt vevők nem tekinthetőek munkanélkülinek. A Capital Econonmics szakértője szerint a defláció segítségével növekvő lakossági jövedelem pozitív hatásait legalább részben csökkenti majd a munkanélküliség erőse emelkedése a közeljövőben. Jennifer McKeown úgy vélte, a mérési szabály változása aláhúzza, hogy a háttérben erőteljes elbocsátási hullámot él át a német gazdaság.

Az Ifo Intézet által meghatározott német üzleti klíma index az április 83,7 pontról májusban 84,2 pontra emelkedett . Ezzel a fajsúlyos mutató már második havi emelkedését könyvelték el, igaz, a márciusi érték 26 éves negatív rekordot jelentett. "A jó hír, hogy a német vállalkozók nyilvánvalóan hónapokon belül elhagyják a siralomvölgyet" – kommentálta a hírt az UniCredit elemzője. Andreas Rees hozzátette: a hat hónapos előrejelzés egyértelműen pozitív, a jelenlegi helyzet értékelése viszont kristálytisztává teszi, hogy a recesszió egy ideig folytatódik még.

Az elmúlt huszonkét év legnagyobb, 2,57 százalékos esését produkálták a német termelői árak áprilisban. A fogyasztói árak igen enyhe, 0,7 százalékos növekedést mutattak, ám a Bundesbank várakozása szerint ez a mutató is negatívba fordul az elkövetkező hónapokban.

A német kormány még a szeptemberi választások előtt megállapodhat a legnagyobb energiafelhasználók áramszámláinak csökkentéséről. A legvalószínűbb módszer az lehet, hogy az energiaigényes iparágak visszatérítést kapnak a szén-dioxid-kibocsátás kereskedési igazolványainak költségéből, amelyet a szolgáltatók jelenleg a vállalatok havi számláira terhelnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.