BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felcsuti: nem a pénzéhes magyar bankárok okozták a válságot

A magas devizahitelezési arányt a 10 évvel ezelőtt választott gazdaságpolitikára vezette vissza a bankvezető.

Minden gazdasági megrázkódtatás idején felmerül a felelősség kérdése, így most is – mondta Felcsuti Péter, a Bankszövetség elnöke. Az elmúlt tíz évben a pénzügyi szektor nyeresége 20 százalékról 40-re emelkedett az Egyesült Államokban, ez még ott is elég „húzósnak” számít.

Felcsuti vitatta, hogy a pénzéhes magyar bankárok okozták itthon a magas devizahitelezési arány kialakulását. Itthon ugyanis elsősorban a külföldi bankok leányai nyújtottak legnagyobb arányban devizahitelt. Ugyanezek a bankok viszont a többi régiós országban nem, vagy alig nyújtottak devizahitelt. Itthon ráadásul sokkal magasabb hitel/GDP arány alakult ki, mint a régió bármely más országában.

Nem hibáztatja az MNB-t a helyzet kialakulásáért, mert hiába próbálták volna megakadályozni, nem lehetett volna hatékonyan ezt megtenni. Az államok lehetőségei ezen a téren nagyon korlátozottak – értett egyet a bankvezető Bokros Lajos gondolataival. Sokkal inkább annak a gazdaságpolitikának a következménye a mostani helyzet, amit tíz évvel ezelőtt választottunk. Az biztos, hogy a pénzintézetek új üzleti modellt kell, hogy keressenek. A válság nagyjából 2010 végére véget ér majd Magyarországon is, de a bankok be kell, hogy rendezkedjenek egy alacsonyabb növekedési ütemre, és kevésbé eszközvezérelt tevékenységre kell átálljon.

A külföldi tulajdonosok pozitív szerepet játszottak a magyar és a kelet-európai bankrendszerek stabilizálásában. Hazai adófizetői pénzből egy fillér nem ment a külföldi bankokhoz. Nagyon rossz ugyanakkor még mindig Magyarország kockázati megítélése a külföldi befektetők szemében. A bankok a kockázatelemzésben nem a múltra, hanem a jövőre támaszkodnak, tehát elsősorban a makrogazdaság és az adott ágazat jövőjét vizsgálják. Az egész magyar vállalati szektort leértékelte a pénzügyi rendszer. Látványosan más nyelvet beszélnek ezügyben a bankok, mint vállalati szereplők.

Felcsuti az oktatási rendszert is kritizálta, ahová szerinte nincs kellőképpen beillesztve a pénzügyi ismeretek megszerzése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.