BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyorsan ráunt hirtelen szerzett bankjaira az állam Nagy-Britanniában

Elkezdte tesztelni a potenciális befektetők érdeklődését a brit kormány a tavaly részben államosított bankok újbóli privatizációja céljából. A magánosítás már egy éven belül megindulhat.

A brit kormány tavaly többek között a Royal Bank of Scotlandot (RBS) és a Lloyds Bankot vette részleges állami tulajdonba, mert állami tőkepótlás nélkül ezek a pénzintézetek összeomlottak volna a globális pénzügyi válság következtében. A tavaly is hangsúlyozottan ideiglenesnek szánt tulajdonrészesedéseket a UKFI állami holding kezeli. Az elmúlt napokban sajtóértesülések szerint már tárgyalásokat is kezdett a részvények eladásáról.

A Financial Times beszámolója szerint a UKFI brit érdeklődőkkel és külföldi állami befektetési alapokkal is tárgyalt az elmúlt napokban a bankrészvényekről. A Reuters pedig úgy tudja, hogy egyes eladásokra már egy éven belül sor kerülhet, de a teljes folyamat még több éven át eltarthat, tekintettel az állam meglehetősen sok és nagy összegű részesedésére.

Az RBS és a Lloyds részvényei egyaránt 4 százaléknál nagyobb erősödéssel reagáltak a hírekre ma a londoni tőzsdén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.