BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ki keres a legjobban Magyarországon?

Budapesten akár 98 ezer forinttal is többet lehet keresni átlagosan, mint néhány megyében, a pályakezdők viszont mindenhol jóval alacsonyabb fizetést kapnak.

A legjobb helyzetben a 25 és 34 év közötti budapestiek vannak, ők havonta bruttó 248 ezer forintot keresnek – derült ki a Merces.hu által végzett felmérésből. Átlag feletti, bár a budapestitől elmarad Pest, Nógrád, Heves, Fejér és Komárom-Esztergom megye átlagfizetése. A Nyugat-Dunántúlon is viszonylag jól keresnek a munkavállalók, s az idősebb generációknál általában sokkal kisebb a budapestiek bérelőnye.

Az eredmények nem számítanak meglepetésnek, mivel a magasabb fizetések területileg egybeesnek a jobban kvalifikált szakembereket alkalmazó cégek működésével.

A gazdaság kettészakadását azonban jól illusztrálják az adatok. A tőkeszegény vidékek nem képesek megfelelő perspektívát nyújtani a fiatal munkavállalóknak, így nagy a késztetés a fővárosba vagy a fejlettebb megyeszékhelyekre vándorlásra. A pályakezdők Somogy és Tolna megyében alig valamivel többet kapnak kézhez a minimálbérnél, míg Budapesten átlagosan 50 ezer forinttal többet kereshetnek. Az adatokat árnyalja, hogy a megélhetési költségek is magasabbak a jól kereső régiókban, főként a lakásárakban mutatkoznak óriási eltérések.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.