BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína és India újra beindul - túljutottunk a mélyponton?

Kína és India feldolgozóipara hónapok óta első ízben mutatott növekedést áprilisban, ez elemzők szerint azt jelzi: a világgazdaság túljuthatott a recesszió legmélyebb szakaszán.

A világ harmadik legnagyobb gazdaságát jelentő Kínában elemzők a javulást a négyezer milliárd jüanos (585 milliárd dollár) kormányzati gazdaságösztönzés sikerének és az exportmegrendelések felfutásának tudják be. Az ország legnagyobb offshore olajkitermelője a napokban bejelentette, hogy a megugrott kereslet miatt több mint háromszorosára növeli finomítói kapacitását. A személyautó-eladások márciusban 10 százalékkal nőttek az egy évvel korábbi szinthez képest.

A világ 12. legnagyobb gazdaságának számító India gyáripara ugyancsak stabil élénkülést mutat: az ország gazdaságának 16 százalékát kitevő ágazat kibocsátása februárban öt hónapon belül harmadszor zsugorodott, áprilisban azonban az új megrendelések alindexe a PMI-ben márciushoz képest öt pontot ugorva megközelítette az 55-ös értéket. A kormány 4 milliárd dolláros élénkítéssel, a jegybank pedig sorozatos kamatvágásokkal járult hozzá a fordulathoz; utóbbi becslése szerint a GDP az idén 6 százalékkal bővülhet - ami az elmúlt hét év legrosszabb teljesítménye lenne.

A legnagyobb fejlődő gazdaságok mellett kedvező jelek érkeznek a világ legnagyobb fejlett gazdaságából, az Egyesült Államokból is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.