BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lakásvásárlók figyelem! Ideje felkészülni az áfaemelésre

Miközben a kilátásba helyezett áfaemelés a T. Ház előtt lévő adócsomag egyik legstabilabb elemének számít, egyelőre nem világos, hogy az adónövekedés hogyan érinti a hosszabb távú ügyleteket, elsősorban az ingatlanok értékesítését.

Kérdés ugyanis, hogy milyen áfakulcs alá esik egy adott esetben már évek óta épülő, ám csak 2009. július 1-je után átadott ingatlan. Szakemberek abban egyetértenek, hogy az új lakások piacán további visszaeséssel jár az áfa 20-ról 25 százalékra történő emelkedése, az ugyanakkor egyelőre viták tárgyát képezi, hogy a vevők akkor is a magasabb adókulcsot fizetik-e, ha az adásvételi szerződés július 1-je előtt már megköttetett.

Miközben a szerződéskötés időpontja a vásárlók számára igen előnyös lenne, sokan úgy vélik, hogy az adófizetés tekintetében a pénzügyi teljesítés dátumát kell figyelembe venni, ez viszont 25 százalékos áfaterhet valószínűsít a július 1-je után átadott ingatlanok esetében.

Célszerű arra készülni, hogy a lakást vásárlók számára előnytelen megoldás születik, ám a szerződés minél előbbi megkötése mindenképpen üdvözítő lehet – hívja fel a figyelmet az Otthon Centrum legutóbbi közleménye is. Ha ugyanis a végszerződés megkötése lesz a mérvadó a fizetendő áfa megítélésében, a magasabb adómérték teljesen kikerülhető, de az igyekezet akkor is kifizetődő, ha a pénzügyi teljesítés dátumát kell figyelembe venni.

Utóbbi esetben arra kell törekedni, hogy – esetleg a korábbi ütemezés módosításával is – a lakás árának minél nagyobb részét fizessük ki az áfaemelésig hátralévő szűk két hónap alatt.

Az év közepén hatályba lépő áfaemelés ugyanakkor csak az új építésű lakásokat érinti. A beruházó ugyanis csak ilyen esetekben állapít meg általános forgalmi adóval növelt nettó árat. Éppen ez az oka annak, hogy az építtetők korábban sem „sima” bruttó árat tüntettek fel, hanem a nettó ár mellett a „mindenkor hatályos áfa” kitételt alkalmazták.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.