BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Leesett": válság van!

A rugalmas és bőkezű ellátási rendszernek köszönhetően a német munkavállalókat a legutóbbi időkig nem foglalkoztatták különösebben a globális pénzügyi válság – számukra inkább csak elvont – hírei, most azonban egyre többen kezdenek aggódni a gazdaság állapota miatt.

A munkahely megtartása a felsorolt gondok között az első helyre került, míg a bő esztendők kiemelt témái – mint például a környezetvédelem vagy a nyugdíj-előtakarékosság – fokozatosan a háttérbe szorultak, sőt, a korábban gyakorta említett inflációs félelmeket is a negyedik helyre sorolták.

Az aggasztó körülmények sorában nemrég még második helyre sorolt pénzhígulás és drágulás veszélyét szemlátomást eloszlatták a németek szemében az energia- és az élelmiszerárak csökkenésének jól érzékelhető jelei. Egy – a fogyasztói magatartást vizsgáló – felmérés arra a következtetésre jutott, hogy a válság tényleges hatása mintegy 6 hónapos késéssel jelentkezett a munkaerőpiacon.

Ebben az is közrejátszott, hogy a rövidített munkaidőt – és ezzel együtt a kisebb fizetéseket – a német cégek könnyebben el tudták rendelni, mert a jövedelemcsökkenés kompenzálására az állam működtet egy segélyezési formát. Most azonban – ha késéssel is – elérte a munkahelyek megszűnés miatti félelem a munkavállalók széles körét. A Der Spiegel a felmérést kommentálva rámutat, hogy az aggályok akkor terjednek a lakosság körében, amikor néhány jel arra utal, hogy a gazdasági visszaesésben rövidesen bekövetkezik a mélypont, ahonnan már felfelé mennek a dolgok.

Az exportőrök ismét több megbízást kapnak külföldről, az ipar pedig hat hónap óta először adhatott számot a rendelésállományának emelkedéséről. A lap idéz elemzőket, akik szerint a fellendülés – ha belátható időn belül el is indulna – nem lesz olyan, mint amilyen ütemben a visszaesés kibontakozott. Ezért – hangzik a szakértői ajánlás – a lehető legrövidebb időn belül, és maradéktalanul hatályba kell léptetni a kormány által elhatározott fiskális élénkítő programokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.