BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Marad a térségben az EBRD

Továbbra is jelentős beruházó maradhat térségünkben az Európai Újjáépítéi és Fejlesztési Bank (EBRD) - erről dönthet a pénzintézet holnap kezdődő londoni közgyűlése.

A jelenleg 30 országban működő EBRD korábbi tervei szerint 2010-től Magyar-, Cseh-, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia és a balti államok már nem kapnának forrásokat; a bank keleti-délkeleti irányba (pédául Törökországba és Mongóliába) helyezné át tevékenységének fókuszát.

A válság nyomán azonban a pénzintézet - egy évvel előre hozva a jövőre esedékes időpontot - már most megtárgyalja a következő öt évre vonatkozó terveit. Thomas Mirow, az EBRD elnöke szerint pedig most a válság kezelése a legfontosabb, és ehhez a bank továbbra is kész segítséget nyújtani a közép-kelet-európai térségnek.

A régió pénzintézeteinek megerősítését célzó akcióinak sorában az EBRD a múlt héten jelentette be, hogy több mint 430 millió eurót fektet be az olasz UniCredit közép- és kelet-európai leányvállalataiba (a magyarországi fiók az összegből 50 millió euróval részesedik). Mirow szerint összesen 12 nyugat-európai anyabank keleti leányai kaphatnak hasonló célú segítséget; a hitelmegállapodások mindegyikét várhatóan még június vége előtt megkötik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.