BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszavazták: magasabb áfa, csökkenő járulékteher és társaik

Emelkedő áfa és jövedéki adók, csökkenő járulékteher, felfelé araszoló sávhatár a szja-ban, valamint szigorítások a szociális ellátások, elsősorban a nyugdíjak területén. Így foglalható össze az a törvénymódosítási csomag, amely még Gyurcsány Ferenc irányítása alatt kezdett el formálódni, és amelyről – az új kormány számos módosításának beépítése után – a tegnapi zárószavazáson döntöttek a honatyák.

Az adócsomagot 201 igen, 166 nem szavazat és 4 tartózkodás mellett késő délután fogadták el a képviselők, és a honatyák rábólintottak a nyugdíjakkal és a családtámogatásokkal kapcsolatos szigorításokra is.

Az adómódosítások közül a leghevesebb viták az utóbbi hetekben az áfa 20-ról 25 százalékra történő megemelését kísérték. Az ellenzéki pártok tiltakozása mellett tegnapi közleményében az Országos Kereskedelmi Szövetség is kétségesnek nevezte, hogy az adókulcs megemelésével valóban mérsékelni lehet-e a költségvetés hiányát.

Az áfabevételek háromnegyede a kereskedelemből származik: ez mintegy 1500 milliárd forintot tesz ki, ezen belül az élelmiszerek áfájából származó bevétel 500 milliárd forint. Az idén viszont jelentősen visszaesik a kiskereskedelmi fogyasztás, és ez a bevételeken is megérződik majd – véli a szervezet.

A kereskedelmi szövetség kifogásolja az áfakulcsok gyakori módosítását is. Tény: a kormány 2006. január 1-jén éppen a most célul kitűzött 25 százalékról csökkentette 20-ra az általános áfakulcsot, miközben az élelmiszerek áfáját 2006 őszén emelték 20 százalékra. Korábban ugyanis ezeket a termékeket csak 12, illetve 15 százalékos áfa terhelte.

Igaz, néhány alapvető élelmiszer – kizárólag pék- és tejtermékek – adója július 1-jétől 18 százalék lesz, és végül ekkora áfa terheli majd a távhőszolgáltatást is. Utóbbi esetében azonban Brüsszel jóváhagyására van szükség , így az adó mértéke csak augusztustól lesz ekkora.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.