BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ördög és forint

Az önkormányzatok képesek lennének akár az ördöggel is cimborálni, hogy minél több befektetőt csábítsanak a településükre. Ez korábban is így volt, de a válság kitörése óta még kevésbé finnyásak akár a patás-szarvas lény tenyerébe is csapni.

Így nem csoda, hogy ha jó szándékú szakemberek keresik meg őket, akkor annak kifejezetten örülnek. Az ITD Hungary kidolgozott egy a kormány által is támogatott programot, amely információkkal, oktatással támogat csaknem félszáz önkormányzatot abban, hogy befektetőket találjanak. Persze a nyilvánosság előtt majd mindegyik általunk megkérdezett városvezető úgy fogalmazott, hasznát veszik a lehetőségnek – hiszen, mint tudjuk, akár az ördöggel is... másfelől nem illik a segítő kézbe belemarni –, valójában azonban nem lehet még tudni, mekkora kézzelfogható, pontosabban adóforintokban mérhető eredménnyel jár a program.

Annyi azonban borítékolható, a települések a – bármenynyire is előremutató – tanácsok helyett sokkal jobban örülnének annak, ha a parlament és a kormány végre megoldaná a hosszú évek óta felgyülemlett problémáikat, vagy legalábbis hozzákezdenének a felszámolásukhoz. A feladat- és hatáskörök átrendezése, a finanszírozási rendszer átalakítása jelenthetne, ha nem is teljes, de valamilyen megoldást – ezt ugyan minden egyes rendezvényen legalább tucatszor elmondják, de mindeddig süket fülekre talált a kérésük, követelésük –, hiszen így elvileg több pénzből gazdálkodhatnak, s ennek révén vonzóbb lehetőségeket kínálhatnak a leendő befektetőiknek. Például csökkenthetnék az iparűzési adó mértékét, különböző kedvezményeket adhatnának, vagy korszerű infrastruktúrát építhetnének ki a többletforrásukból.

Addig azonban be kell érni az ilyen-olyan programokkal, amelyeket ugyan igazságtalan lenne pótcselekvésnek tartani, viszont a realitás hiányára vallana, ha sokkal többre értékelnénk őket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.