BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

További megszorítást vár a Magyar Nemzeti Bank

Legkorábban 2011-ben várnak a jegybanki szakértők GDP-növekedést, jövőre legfeljebb stagnálás várható. A költségvetési hiánycélokat ennek ellenére is teljesíthetőnek tartja az MNB.

Igaz, hozzátették: a jövő évi 3,8 százalékos GDP-arányos deficithez további 0,7 százalékpontnyi lefaragásra lesz szükség.

A potenciális növekedést 2 százalékra teszik a szakértők, és mivel most két évig nagyon jelentősen elmarad ettől a GDP alakulása, ezért 2011-ben akár a 3,4 százalékot is elérheti a bővülés. Az idei recesszióra vonatkozó prognózisukat azonban 6,7 százalékra módosították, összhangban az IMF és a Pénzügyminisztérium számaival. Ez évben 11 százalék feletti lehet a külpiacok zsugorodása, és jövőre is stagnálnak majd.

A munkapiacon az első negyedévben nem emeltek nominálisan bért, ez kedvező inflációs szempontból, mert korábban átlagosan 8 százalékos emelkedés volt, s jelzi az alkalmazkodást a rosszabb gazdálkodási körülményekhez.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.