BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vállalkozásokkal a munkanélküliség ellen

Ha nem találsz állást, hozz létre magadnak egyet. Ezt a válság idején különösen kézenfekvő, mégis kevesek által alkalmazott elvet próbálják a gyakorlatba is átültetni egy főiskolán Kínában. Ahol nemcsak a sztenderd kereskedelmi szakismereteket verik a diákok fejébe, hanem arra is megpróbálják megtanítani őket, hogyan hozzák létre saját vállalkozásukat.

Kínában különösen nagy gond a munkanélküliség terjedése a mostani válság idején, mivel az 1,3 milliárd lakosú országban évente újabb és újabb milliók áramlanak vidékről a városokba. A jelenlegi gazdasági helyzetben különösen a friss diplomások kilátásai rosszak. A keleti Zhejiang tartomány egyik főiskoláján ezért elhatározták: webáruházak létrehozásában segítenek a diákoknak.

A magyarhoz hasonlóan, a kínai oktatási rendszer is a magolós, nem túl gyakorlatias tanulást részesíti előnyben. Az internetes boltok segítségével viszont a diákok a tapasztalatszerzés mellett gyakorlatban is kamatoztathatják üzleti és menedzsment ismereteiket, nem csak tényekkel és elméletekkel tömik a fejüket. „A kínai oktatás olyan, mint tanteremben úszást oktatni, mindenki átmegy a vizsgán, de ha vizet látnak, mindenki reszketni kezd. És amint a vízbe kerülnek, elsüllyednek.” - vélekedik Jia Shoahua a Yiwu Ipari és Kereskedelmi Főiskola alelnöke. Szerinte ezzel az kurzussal, amit a hallgatók negyede látogat, életszerűbb ismeretekre tesznek szert, így előnyben lesznek a többi egyetemen végző évi több millió friss diplomással szemben.

Nem újdonság azonban a felismerés, hogy a kínai oktatásnak nagyobb figyelmet kellene fordítania a gyakorlati oktatásra. A multinacionális cégek régóta panaszkodnak, hogy a rendszer nem fejleszti a hallgatók analitikus és problémamegoldó képességeit.

A pekingi vezetőség is aggódik a helyzet miatt, így egyik fő célkitűzése, hogy az idén végzett 6,1 millió diplomásnak munkahelyet teremtsen. Ezt hivatott segíteni, hogy a friss diplomások 7 300 dolláros hitelre lesznek jogosultak saját vállalkozásuk beindításához. Ezen felül a kormány próbál nagyobb hangsúlyt fektetni a technikai tudást nyújtó szakiskolákra az egyetemekkel szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.