BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

25 éves rekordon az amerikai munkanélküliség

Májusban huszonöt éve nem látott magasságba, 9,4 százalékra emelkedett a munkanélküliek aránya az Egyesült Államokban. Ugyanakkor az elbocsátások üteme csökkent.

A piacok figyelmének középpontjában lévő adat egyszerre pozitív és negatív. Egyrészt az állástalanok aránya újabb rekorddal 9,4 százalékra emelkedett. Másrészt a cégek csak 345 ezer főt bocsátottak el májusban, vagyis a leépítések üteme szeptember óta nem volt ilyen lassú – jelenti az AP.

A tény, hogy az elbocsátások üteme negyedik hónapja lassul, jelzi, hogy a válság szorítása enyhül. Jelenleg 14,5 millió amerikai keres állást. Ugyanakkor – ha a küzdelmet feladó munkanélkülieket és a részmunkaidős állást vállalókat is beszámítanánk – az amerikai munkanélküliség 9,4 helyett 16,4 százalék lenne májusban. Az elmúlt hónapban az átlagos munkahét már csak 33,1 órát tett ki, ez 1964 óta a legalacsonyabb érték.

Az elbocsátási listát a gyárak vezetik 156 ezerrel, az építőipar 59 ezer, a pénzügyi cégek 30 ezer, a kereskedők 17 500 főtől váltak meg a múlt hónapban. A munkanélküliek számának növekedése mind áprilisban, mind májusban jobban alakult az elemzői várakozásoknál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.