BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akik a legnagyobb veszteséget szenvedik el: nyugdíjasok fókuszban

Idősellátás. A kormányoknak nem a magánnyugdíj-alapok feltőkésítésével kell ellentételezniük a pénzügyi válság miatti veszteségeket, hanem azzal, hogy az állami nyugdíjrendszeren keresztül kompenzálják a legnagyobb veszteséget szenvedett korosztályt. Többek között ezt javasolja a nyilvánosságra hozott nyugdíjpiaci jelentésében az OECD.

Az OECD tanulmánya itt elolvasható

A pénzügyi válság miatt tavaly a fejlett országok magánnyugdíj-alapjai mintegy 23 százalékát - 5400 milliárd dollárt - veszítették el befektetéseiknek.

Magyarországon 21 százalék körül volt a mutató, ami a kelet-közép-európai OECD-tagországok közül a legmagasabb értéknek számít. (Szlovákia és Csehország a kockázatos részvénybefektetések alacsonyabb szintjének köszönhetően úszta meg kevesebb veszteséggel, míg Lengyelországban a magyarországinál is kockázatosabb portfóliók dacára született jobb eredmény.)

A biztosítottak közül leginkább azok kerültek súlyos helyzetbe, akik közel vannak a nyugdíjkorhatárhoz, hiszen nekik nincs idejük megvárni, hogy megtakarításaik a tőkepiacok felfutásával ismét meghízzanak.

További részletek a Világgazdaság holnapi számában olvashatók

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.