BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cafeteria: puhulnak Bajnaiék?

Puhulni látszik a kormányálláspont a természetbeni juttatások megadóztatásának ügyében. Oszkó Péter az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) legutóbbi ülésén bejelentette: az eddigi 32 helyett 25 százalékos adókulcsot javasolnak a cafeteria-rendszer egyes elemeire.

Ekkora adóterhelés még nem vezetne a rendszer halálához, ugyanakkor jelentősen növelné a költségvetés bevételeit – véli a pénzügyminiszter. A kormány megszünteti a cafeteria négyszázezer forintos összeghatárát is, az egyes elemeket viszont „lekorlátozzák”.

A munkavállalói és munkáltatói oldal előzetes számítása szerint ugyanakkor 17 százalékos adókulcs mellett jóval nagyobb költségvetési bevételre tehetne szert a kormány. Sőt, a munkavállalók továbbra is a juttatások adómentességét szorgalmazzák.

Nem sikerült beleegyezést kicsikarni a munkavállalói oldaltól a személyi jövedelemadó módosításának ügyében sem, a szakszervezetek szerint ugyanis jelentős átalakításra szorul a törvény. Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke kifogásolja, hogy az szja-sáv szélesítése a havi bruttó 250 ezer forintnál alacsonyabb keresetűek helyzetén nem javít majd.

A munkáltatók szerint ugyanakkor az adómentes alsó sáv tarthatatlan, helyette egy egységes rendszert kéne kialakítani, ezzel is bővítve az adózók körét.

További vitapontokról, a hipáról és az ehoról, valamint az Amerikai Kereskedelmi Kamara kritikájáról itt olvashat

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.