BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Feldarabolhatja a bankokat az EU

Egyes részlegeik eladására kényszerítheti az állami mentőövben részesült bankokat az Európai Bizottság a jövőben.

A brüsszeli testület kidolgozás alatt álló új ajánlásai azokra az esetekre vonatkoznak majd iránymutatásul, amikor a kisegített pénzintézetek átszervezési elképzeléseiről szóló tervezeteket kell majd a bizottságnak elbírálnia.

A brüsszeli javaslatnak a Bloomberghez eljutott szövegében az áll többek között, hogy a kisegített bankok átalakításáról szóló tervezeteknek a jövőben olyan alternatív lehetőségeket is figyelembe kell venniük, mint a pénzintézet feldarabolása, esetleg egyes egységeinek más cégek által történő kivásárlása.

A bizottsági elképzelés akár még a jelenleg is vizsgálat alatt lévő Northern Rock, Bayern LB vagy Dexia pénzügyi óriásokat is érinthetik.

A kormányzatok által készített terveknek tükrözniük kell, hogy hogyan képzelik a kisegített bank rendes piaci működésének helyreállítását az állami támogatás minél gyorsabb beszüntetése mellett – fogalmaz a bizottsági munkaanyag.

Ahogyan Neelie Kroes versenyügyi biztos kedden fogalmazott, a bankoknak életképesnek kell lenniük ahhoz, hogy Brüsszel engedélyezze állami megsegítésüket. Megfelelő átszervezés alatt én az olyan problémák megnyugtató megoldását értem, mint a portfolióban szereplő toxikus értékpapírok, az elégtelen tőkésítettség vagy a helytelen kockázatkezelés – áll a biztos nyilatkozatában.

A készülő bizottsági iránymutatás arra is külön kitér, hogy az állam, vagyis az adófizetők mellett a magánbefektetőknek is ki kell venniük a részüket a pénzintézetek talpra állításának költségeiből. Ennek keretében elképzelhető, hogy korlátozásokat vezetnek majd be az unióban a kisegített bankok osztalék-kifizetéseire vonatkozóan.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.