BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kihagyhatatlan: turisztikai programajánló

A nyár első hónapja előhívja a magyarok étvágyát: júniusban számtalan gasztronómiai parádét szerveznek országszerte, a tiszai ínyencségektől a libamájig. A hónap másik meghatározó estéje Szent Iván éjszakája, mint az év leghosszabb napját követő éjszaka lesz: nem marad ki az immár hagyományos múzeum-járat és a tűzgyújtás sem.

Hungaricum. Június első hétvégéjén hagyományteremtő céllal először rendezik meg a Libamájfesztivált Orosháza-Gyopárosfürdőn. A háromnapos rendezvényre közel 20 ezer látogatót várnak, akik színes programok mellett megízlelhetik a világhírű magyar libamájat, a finom borokat, az egyéb különleges ételek-italokat. A látogatók megismerkedhetnek különböző libából és kacsából készült ételeket, az ínyencek pedig a sajtkülönlegességeket vagy a fekete aranyként emlegetett szarvasgombát is megízlelhetik. Az étel és italkínálat mellett kézműves foglalkozások és cigányzene várja a látogatókat. A rendezvényre a belépés díjtalan.

Zöld. Aki a has helyett inkább szemet gyönyörködtető élményre vágyik, látogasson el a fehérvárcsurgói 5. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok ra. A június 5-e és 7-e között, a Károlyi-kastélyban megrendezett kiállításon és vásáron több mint 60 stand várja a látogatókat. Az idei év díszvendég országai Franciaország és az Európai Unió soros elnökségét betöltő Csehország és Svédország lesznek. A családdal érkező botanikusokra is gondoltak: a gyerekeket kerti programokkal, kertészeti és szalmafonó műhellyel, lovas kocsizással várják a szervezők.


Lovas. Ugyanezen a hétvégén, szombaton szervezik Hajdúböszörményben az idei Díjugrató és Fogathajtó Versenyt. A városi lovaspályára az ország minden tájáról érkeznek versenyzők, hogy díjugratásban és fogathajtásban összemérjék ügyességüket. Az eseményre a belépés díjtalan.

Teátrális. A csütörtökön kezdődő Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) összesen 18 társulat lép fel, s 40 színi rendezvény közül válogathatnak az érdeklődők. Erre a hétre Pécs városa a magyar színházi élet fővárosává válik. A versenyprogramba az évad legjobb produkciói kerültek – ezúttal Janisch Attila Balázs Béla-díjas, érdemes művész filmrendező válogatása alapján –, köztük a határon túli magyar nyelvű színházak előadásai is. A díjak odaítéléséről a közönség is dönt. A produkciók mellett 160–170 program nyújt kikapcsolódási lehetőséget.

Halszagú. Ismét a hazai gasztronómia kedvelőinek kínál gazdag programot a tiszafüredi Furtuna kempingben megrendezett Tisza-tavi Hal- és Pusztai Ételek Fesztiválja. A 300 forintos belépőjegyért cserébe a látogatók részt vehetnek az ételek értékelésében és segíthetnek eldönteni, ki kapja meg a főzőverseny győztesének címét. Ezzel párhuzamosan a színpadon szórakoztató műsorokat szerveznek.

Vad. Ha Alsóörs, akkor motoros találkozó: az Európa Kempingben június 10-e és 14-e között gyűlnek össze ismét a Harley-Davidson rajongók. A 10-dik alkalommal megrendezett Nemzetközi Harley-Davidson Fesztivál Európa egyik legnagyobb motoros találkozója. A zenés programok mellett lesz rodeó-, szkander- és kötélhúzó verseny, de a résztevők a hordógurításban is összemérhetik erejüket, ezért a szervezők nem kizárólag motorosokat várnak. A fesztivál öt napjára 15 ezer forintért lehet belépőt váltani.

Csak néhány órás. Június 17-e és 21-e között Szolnokra várják az érdeklődőket. a Tiszavirág Fesztiválra. A programsorozat keretében lehetőség nyílik arra, hogy az úgynevezett tiszavirág-túra keretében a látogatók megtekintsék a tiszavirág mindössze néhány óráig tartó életét. A túra mellett színpadi programok, borházak, kézműves vásár és régi idők mozija várja a látogatókat. A fesztivál egészére a belépés díjtalan, a szombaton két időpontban induló tiszavirág-túráért fejenként ezer forintot kell fizetni.

Hosszú. A korábbi hagyományoktól eltérően nyár leghosszabb napját megelőző szombaton, június 20-án ismét lesz Múzeumok Éjszakája. A múzeumbarátok fogadására közel 100 magyar város készül majd kétezer programmal és kiállítással. Az idei rendezvényre az igazi éjjeli baglyok készüljenek, hiszen június 18-án a Műgyűjtők Éjszakáját, június 19-én pedig a Fürdők Éjszakáját is megrendezik. Szintén június 20-ára időzítették a vonyarcvashegyi Szent Iván-éji tűzgyújtást.

Június 24. Szent Iván napja

A nyári napforduló ünnepe, a szertartásos tűzgyújtás napja. A napfordulókat már a keresztény egyház létrejötte előtt megünnepelték. A keresztény egyház Szent Jánost tette e nap védőszentjévé, ünnepe az V. század óta vált általánossá. A Szent Iván-napi tűzgyújtáshoz különböző hiedelmek fűződtek. Az e napon gyújtott tűzről azt tartották, hogy megvéd a köd, a jégeső, a dögvész ellen, termékenységvarázsló hatású, elősegíti a jó termést. A tűz átugrása egészség és szerelemvarázsló hatású. Egészségvarázsló szerepéről is sokat olvashatunk, a parázs felett füstölt virágos bodza, vasfű, fodormenta és más növényekből főzött teák formájában, vagy a hamuban sütött alma jótékony hatása is ismert.

További turisztikai programokat a www.itthon.hu oldalon olvashatnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.