BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korrupció: hová lesznek a fellendítésre fordított pénzek?

A gazdaságélénkítésére fordított állami dollármilliárdok 20-30 százaléka is kárba veszhet a korrupció miatt – jósolja a Kroll globális tanácsadó cég legújabb tanulmánya.

Az elemzés szerzői szerint a világ nagy nemzetgazdaságai által a kereslet fellendítésére szánt összesen mintegy 5000 milliárd dollárnyi összeg hatalmas kísértést jelent a céljaikat megvesztegetés árán is elérni kívánó cégek, illetve a kenőpénz elfogadására hajlamos tisztviselők számára.

A Transparency International becslése szerint a korrupció közvetlen és járulékos költségei a ráfordított összeg tíz százalékát emésztik fel átlagosan világszerte. Ezt alapul véve a fent említett 5000 milliárdos globális élénkítési ráfordításból 500 milliárd szivároghat el anélkül, hogy a politikai döntéshozók által kívánt hatást elérte volna.



A Kroll tanulmánya – több más elemzéshez hasonlóan – rámutat ugyanakkor arra, hogy a tízszázalékos becslés alapvetően gazdaságilag „békés” helyzetre vonatkozik, és a válság miatti szükségállapot közepette akár a többszörösére is emelkedhet a „korrupciós hányad”.

A közbeszerzési eljárások kapcsán tapasztalható megvesztegetés elemzők szerint jelentős mértékben csökkenthető a kiváltó okok felszámolásával. Alapvető jelentőségű, hogy a közvagyon kezelésével megbízott tisztviselők kapjanak elég magas jövedelmet ahhoz, hogy ellenálljanak a kísértésnek, valamint az is, hogy az eljárásra vonatkozó szabályok minél áttekinthetőbben és szigorúbban alkossák meg.

A tanulmány itt érhető el, klikk!

A cikk teljes terjedelemben a Világgazdaság holnapi számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.