BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mégsem tud talpra állni az építőipar

Az állami megrendelés tartják a lelket az építőiparban, de fellendülés így sem mutatkozott. Az utóbbi hónapokban igen hektikus a szektor teljesítménye.

Hiába alakultak biztatóan az előző hónapban a hazai építések, inkább erőteljes hullámzás, mint trendforduló jellemzi a szektort. Az építőipari termelés volumene áprilisban mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 8,4 százalékkal csökkent egy év alatt – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Márciusban még 3,5 százalékos emelkedést regisztráltak, az utóbbi bő fél évben pedig január volt a leggyengébb hónapja az ágazatnak, amikor 10 százalékot meghaladó zuhanás mutatkozott. Az év első négy hónapjában a termelés 5,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál; szezonálisan kiigazítva áprilisban 4,9 százalékkal maradt el az előző havitól. Az építőipari termelés trendje a világgazdasági válsághoz kötődően az elmúlt hónapokban lassú csökkenést mutat.

A két építményfőcsoport termelése eltérően alakult, és az látszik, hogy egyre inkább az állami megrendelések (út- vasútépítések), nem pedig az ingatlanberuházások tartják úgy-ahogy életben a szektort. Az épületeken végzett munkák volumene 14,9 százalékkal csökkent, az egyéb építményeken végzetteké 0,1 százalékkal emelkedett. Évkezdettől számítva az épületeken végzett munkák volumene 10,2 százalékkal kisebb, az egyéb építményeken végzetteké 1,7 százalékkal nagyobb volt a tavalyi azonos időszaknál. Szezonálisan kiigazítva mindkét építményfőcsoport termelése elmaradt a márciusitól: az épületeké 5,1 százalékkal, az egyéb építményeké 2,6 százalékkal.

A szerződésállományi adatok már hónapok óta fellendülést jeleznek, de ez egyelőre csak gyengén jelenik meg a termelési számokban. Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 26,1 százalékkal haladta meg a tavaly áprilisit. A növekedés nagyobbrészt az egy évvel korábbi, mindkét építményfőcsoportnál megfigyelt jelentős visszaesés miatti alacsony bázis, valamint több, az elmúlt hónapokban kötött nagy értékű szerződés következménye. Az idei emelkedésen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 19 százalékkal, az egyéb építményeké 40,7 százalékkal nőtt, köszönhetően több, út-, vasútfejlesztésre, helyi és távolsági vezetékek építésére aláírt szerződésnek. A 2009 áprilisában kötött szerződések volumene 2,7 százalékkal nagyobb volt az előző évinél. Ezen belül épületek építésére 7,3 százalékkal kisebb, egyéb építményekre 15,6 százalékkal nagyobb volumenű szerződést kötöttek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.