BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszólalt az OECD – Jó hírek a gazdaságról!

Az OECD mai jelentése szerint a globális gazdasági válság folyamata lassan eléri a mélypontot, ugyanakkor a felépülés lassú lesz, ha a kormányok nem tesznek meg többet a bankok pénzügyi helyzetének tisztázása ügyében.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) ma közölte: tagországai 4,1 százalékos zsugorodásra számíthatnak, a helyzetet pedig csak a kormányzati élénkítő csomagok javítják. A szervezet leszögezte: a 60 éve nem látott mértékű válság lassan eléri a mélypontot, ugyanakkor az államoknak többet kell tenniük azért, hogy megszűnjön a bizonytalanság a bankok stabilitásával kapcsolatban – jelenti az AP.

Angel Gurria, a szervezet főtitkára a mai párizsi sajtótájékoztatón elmondta: a most valószínűsített 4,1 százalékos teljesítménycsökkenés javulás a márciusi – 4,3 százalékos prognózishoz képest, egyben az első, felfele történő módosítás, amire az utóbbi két évben sor került. "Egy valóban katasztrofális végkifejlet mostanra távoli kockázattá vált" – kommentálta a jelentés az OECD közgazdasági csoportjának vezetője.

Az OECD véleménye szerint az amerikai gazdaság idén 2,8 százalékos mínusszal zár a tavalyi 1,1 százalékos növekedést követően. Az eurózóna tekintetében a zsugorodás 6,8 százalékot tesz majd ki. A szervezet szerint 2010-ben a tagországok 0,7 százalékos teljesítménynövekedést mutatnak majd, ez ismét javulás, hiszen az előző prognózisban még 0,1 százalékos csökkenés szerepelt a közösség tekintetében.

Az OECD arra szólította fel a tagországokat, hogy kezdjék meg a válságot követő időszakra vonatkozó tervek készítését. Egyben a gyorsabb és erőteljesebb kilábalás elősegítését szorgalmazta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.