BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem múló veszélyek az eurózónában

Az eurózóna bankjai az eddigi 366 milliárd után az elkövetkező 18 hónapban még további 283 milliárd dollárnyi rossz kölcsön és értékpapír leírására kényszerülhetnek a pénzügyi válság nyomán - figyelmeztet legfrissebb pénzügyi stabilitási jelentésében az Európai Központi Bank (EKB).

A pénzintézet becslése szerint 2010 végéig az elértéktelenedett értékpapírok miatti veszteségek 218 milliárd dollárra rúgnak majd, a bedőlt hitelállomány értéke pedig eléri a 431 milliárd dollárt.

A kettő összegeként 649 milliárd dolláros veszteség adódik, ami mintegy 30 százalékkal alacsonyabb a Nemzetközi Valutaalap (IMF) áprilisi, 904 milliárd dolláros előrejelzésénél.

Lucas Papademos EKB-alelnök a gazdaságpolitika irányítóit és a piaci szereplőket egyaránt arra szólította fel, hogy nagyon legyenek résen az elkövetkező időszakban. Papademos szerint az jelenti a legnagyobb, bár csekély valószínűséggel bekövetkező veszélyt, hogy az EKB által azonosított kockázatok egyszerre következhetnek be, ha a gazdasági helyzet a vártnál is rosszabbra fordul.

Hozzátette azonban, hogy az eurózóna legtöbb nagybankja megfelelően feltőkésítettnek tűnik ahhoz, hogy megbírkózzon a kedvezőtlen forgatókönyvekkel is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.