BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rossz a helyzet, de ennyire? - Messze a gödör aljától a GKI és a Kopint-Tárki szerint

Két nagy hazai kutatóintézet is kiadta új gazdasági előrejelzését, s jóval pesszimistábbak, mint tavasszal. A GKI 6,5, a Kopint-Tárki 6 százalékos GDP-visszaesést prognosztizál ez évre.

Míg az európai recessziós tendenciából nem lógunk ki, addig az egyensúlyi mutatók terén a korábbiaknál sokkal jobb pozícióba kerülhetünk – emelték ki a GKI szakértői. A nemzetközi konjunkturális helyzet tavasz óta nem sokat javult, de az általános pesszimizmus valamelyest mérséklődött – mutat rá a Kopint-Tárki elemzése.

Ugyanakkor látványos trendváltásra nem lehet számítani, az USA csak minimális növekedést, az EU nagyjából stagnálást mutathat még jövőre is, az idén pedig valamennyi fejlett gazdasági térségben számottevő visszaesés mutatkozik.

A magyar gazdaságot illetően bizonyos jelek ugyan már a mélypont elérését mutatják, a válság lefutása azonban még sok bizonytalanságot rejt magában. Egyelőre egyik kutatóintézet szerint sem értük még el a gödör alját, vagyis tovább mélyülhet a válság a következő hónapokban.

Év végére azonban már kisebb visszaeséssel számolnak a szakértők, ezt részben az erőteljes bázishatás is indokolja. Az idei GDP-alakulásban a Kopint-Tárki az optimistább, a 6 százalékos zuhanás hátterében a valamivel kisebb beruházászsugorodás, illetve exportcsökkenés, így jobban javuló külkereskedelmi mérleg áll.

Ugyanakkor mindkét intézet a reálbércsökkenést jócskán meghaladó, 7 százalékos lakossági fogyasztásszűküléssel számol, főként a visszaszoruló hitelfelvétel miatt. A beruházásoknál is egyaránt jelentős csökkenést várnak (7, illetve 8 százalékosat), így a belföldi felhasználás minden korábbinál nagyobb hanyatláson megy keresztül, ezt csak a közösségi fogyasztás átlag alatti szűkülése tompítja kissé.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.