BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szegényedő gazdagok és csődhullám a sógoroknál

Az év első felében az osztrák vállalatok 3448 esetben jelentettek be csődöt, 9 százalékkal többet, mint a múlt év azonos időszakában - közölte a Hitelvédelmi Szövetség (KSV) .

A Die Presse jelentése szerint a legrosszabb még hátravan: "A válság Ausztriába még nem egészen érkezett meg" - véli Georg Kantner, a KSV szakértője. Erre az évre a vállalati csődök számának 12-15 százalékos növekedését várja.

Idén eddig a gépgyártók és az alkatrészgyártók körében következett be a legtöbb csőd: ez év első felében közülük 155 cég vált fizetésképtelenné, 53 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Ausztriában a pénzügyi válság nyomán az eurómilliomosok száma 10 200 fővel csökkent és jelenleg már "csak" 62 100 - teszi hozzá a lap. Az osztrák gazdagok ma már a biztonságosabb befektetéseket részesítik előnyben. Vagyonuk 17 százalékát készpénzben tartják. 

A lekötött betétekhez fordultak a válság miatt a hazai privát banki ügyfelek is: akad olyan piaci szereplő, amelynél a korábbi 15-17-ről mostanra 50 százalék környékére ugrott az egyik legegyszerűbb pénzügyi termék részaránya.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.