BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tavasszal nem esett tovább a foglalkoztatás - Tíz százalékon belül maradt a munkanélküliség

Enyhén mérséklődött a munkanélküliség tavasszal az előző időszaki csúcshoz képest. A munkaerőpiacon még így is jelentős feszültségek láthatók.

A foglalkoztatási számok javulása mögött azonban az ilyenkor szokásos szezonális munkák felfutása áll. A március–májusi időszakban a munkanélküliségi ráta 9,8 százalékot ért el – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Február-áprilisban a ráta 9,9 százalékos volt, vagyis egy nagyon enyhe javulás figyelhető meg. 2008 azonos időszakában viszont még csak 7,7 százalékos volt az állástalanság, amely a téli hónapokban ugrott 9 százalék fölé. A hazai vállalkozások a szűkülő külső és belső piacokra reagálnak az elbocsátásokkal, és csak kisebb mértékben tudják a béreket visszafogni.

A foglalkoztatási helyzet Európa szerte erőteljesen romlik, de nemzetközi összehasonlításban még így is megmaradt Magyarország lemaradása. A vizsgált időszakban a 15–64 éves népesség 61,4 százaléka, ezen belül a 15–61 évesek 63,9 százaléka jelent meg a munkaerőpiacon. A 15–64 éves foglalkoztatottak létszáma átlagosan 3 millió 748 ezer volt, 79 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban. Az erre a korcsoportra számított 55,3 százalékos foglalkoztatási ráta az előző év azonos időszakához viszonyítva 1 százalékponttal csökkent.

A 15–74 éves munkanélküliek 410 ezres létszáma az egy évvel korábbihoz képest 88 ezer fővel emelkedett, az előző időszakhoz képest kétezer fővel csökkent. A férfiak munkanélkülisége 2,8 százalékponttal, a nőké 1,3 százalékponttal haladta meg az egy évvel korábbit. (Az Eurostat által publikált, a regisztrációs munkanélküliségi adatok dinamikája alapján továbbvezetett harmonizált munkanélküliségi ráta az időszak középső hónapját jelentő áprilisban az EU– 15-ben 9,1 százalék, az EU–27-ben 8,6 százalék, Magyarországon 9,6 százalék volt.)

A munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15–24 éves korosztályra számított 25 százalékos munkanélküliségi ráta 6,3 százalékponttal haladta meg az egy évvel ezelőttit. A 25–54 évesek, azaz az ún. legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 9,1 százalék volt, 2 százalékponttal magasabb, mint 2008 március–májusban. A tartósan, legalább egy éve munkanélküliek arányának 6,2 százalékpontos mérséklődése (42,2 százalékra), és a munkanélküliség átlagos időtartamának 16,3 hónapra csökkenése elsősorban a munkanélküli státusba történő folyamatos beáramlás következménye.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.