BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túllőhet a célon az infláció

Ismét fájhat a jegybank feje az infláció miatt, hiszen kellemetlen meglepetést okozott a májusi áremelkedés. Főként az élelmiszerek drágultak kiugró mértékben, de a forint gyengélkedése is meglátszik az importárakban.

A tizenkét havi drágulási ütem 3,8 százalékos volt, áprilishoz képest pedig átlagosan másfél százalékkal nőttek a fogyasztói árak a KSH jelentése szerint.

A korábbi évekkel összehasonlítva eddig kedvezően alakult az infláció, de az alig három héten belül esedékes adóemelés ismét jelentősen megnöveli, és kérdés, hogy az ütem meddig megy vissza egy év múlva. A kedvezőtlen pénzromlási adat nyomán a szakértők már módosítják az idei és a jövő évi előrejelzésüket, ugyanakkor a kormány egyelőre kivár. Több szakértő a jegybanki kamatcsökkentés elodázását tartja valószínűnek.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.