BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A legrosszabb hátravan - Tovább nőtt a munkanélküliség Németországban

Hivatalos adatok szerint idén júliusban 30 ezer fővel többen kerestek állást, ezzel a munkanélküliek száma szezonálisan kiigazítva több mint 3,5 millióra nőtt.

A munkanélküliségi ráta továbbra is 8,3 százalékos. Az egyszeri hatásokat leszámítva az álláskeresők aránya 6 ezer fővel csökkent – jelenti a BBC.

Közgazdászok ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy a munkaerőpiacon a legrosszabb még hátra van. Egyes elemzők azt jósolják, hogy az álláskeresők száma a jövő évben megközelíti majd a 4,5 milliót.

A szakértők úgy vélik: a kormány programja, amely a munkaórák csökkentését támogatja az elbocsátások helyett, eddig segített elkerülni a munkanélküliség jelentős megugrását.

Az Unicredit közgazdásza mégis attól tart: a munkaidő csökkentését előtérbe helyező program hatása csak rövid távon érvényesül majd és a most rövidített munkaidőben dolgozók egy idő után mégis elveszítik állásukat.

Ugyanakkor egy korábbi jelentés szerint négy negyedéven át tartó történelmi visszaesés után az idei második negyedben megállt a német gazdaság zsugorodása a berlini gazdasági minisztérium (BMWi) szerint. Az első negyedévben a német gazdaság 3,8 százalékot vesztett a tavalyi utolsó negyedhez képest, és 6,9 százalékkal kisebb volt a teljesítménye, mint egy évvel azelőtt.

A második negyed közepén, májusban azonban az ipari termelés már közel 16 éve a legnagyobb ütemben nőtt havi összehasonlításban, és a 3,7 százalékos teljesítménynövekedés messze túlszárnyalta a mindössze 0,5 százalékos elemzői várakozásokat. Az exportvilágbajnok - Németország 2003 óta a világ vezető exportőre - a kivitelt is bővíteni tudta májusban, 0,3 százalékkal az előző hónaphoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.