BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vagyonosok is fizessenek!

A válságkezelő lépések mellett az adóváltozások érdekelték leginkább a Világgazdaság Online olvasóit, amelyekre pénteken a pénzügyminiszter válaszolt. Sokan kérdezgették Oszkó Pétert a vagyonadóról, ez az új adónem kapta az egész 2010-es adócsomagból a legnagyobb figyelmet.

A korábbi években belső fogyasztásunkat jelentős arányban hitelekből finanszíroztuk, ez eredményezte azt a mértékű eladósodottságot, ami most a legnagyobb problémánk – ismerte el a miniszter. A gazdaság növekedését éppen ezért elsősorban az exportpiacok minél hatékonyabb elérésével kell tudnunk biztosítani, és kényszerűen helyre kell állítanunk a hazai fogyasztási viszonyok egyensúlyát.

A válságból való kilábalás Oszkó szerint úgy képzelhető el, hogy a gazdaság és a vállalkozások növekedési kilátásait a lehető legkevésbé rontják. Így aztán a lehető legkevésbé szándékoznak olyan intézkedéseket tenni, amelyek a nemzeti jövedelmet előállító vállalkozásokat érintené hátrányosan, sőt, elsősorban a kkv-szektornak igyekeztek a lehető legtöbb könnyítést adni. Minden intézkedés azt célozza, hogy elsősorban a munka adóterhelése legyen leszorítható, és a tevékenység végzését motiválja az adórendszer.

Ami az ingatlanadót illeti, a nyilvános vitában sokszor megfeledkeznek róla, hogy a jelenlegi rendszer a tízmilliós lakosságból összesen néhány százezer embert érinthet – mutatott rá a tárcavezető. Ezek jelentősebb része adóköteles jövedelemmel rendelkezik, és az adó terhelése jövőre ezáltal csökkenhet, az inaktívak pedig mentességet vagy felfüggesztést kaphatnak a vagyonadó alól. Így a vagyonadó valójában csak a legvagyonosabb felső réteget terheli majd.

A vagyonadó bevezetése nem jár lényeges pluszköltséggel, miután az adóhatóság már most is egyedi forgalmi érték megállapítására alkalmas rendszert működtet az illetékkiszabások elvégzésekor. Mindössze ezt a rendszert kell az elkövetkező fél évben pontosítani és még megbízhatóbbá tenni. Többen aggódtak, hogy ingatlanuk beleesik majd az adóköteles sávba, holott piaci értéke az alatt van. A forgalmi értéket azonban mindig a lakás tulajdonosa állapíthatja meg és vallhatja be, de az adóhatóság segíteni fogja az eljárást azzal, hogy nem kötelező erejű, de tájékoztató adatot ad minden egyes ingatlan forgalmi értékéről. Ez egy kellően költséghatékony módszer lesz, amely viszont biztosítja azt is, hogy az adóalanyok előre tájékozódjanak az egyedi forgalmi értékről, és később minél kisebb számban alakuljanak ki jogviták – fűzte hozzá a pénzügyminiszter.

Az ingatlanadó bevezetését nem önmagában, hanem a teljes adócsomag összefüggésében kell értékelni – hívta fel a figyelmet Oszkó. Valójában nincs másról szó, mint hogy az adóbevételt kisebb arányban a jövedelmekből és nagyobb arányban a vagyonból szeretnénk biztosítani. Az aktív jövedelemmel rendelkező lakástulajdonosok részére a kettő együttes hatása tipikus esetben pozitív, ezalól csak a legvagyonosabbak képeznek kivételt. Az offshore pénzek megadóztatása mellett éppen a vagyonadó az, amely a vagyonosok és a vagyonok megadóztatását biztosítja, és közvetlen hozzájárulhat az adó elkerülésének visszaszorítására is – fejtette ki a miniszter.

A teljes online interjú itt olvasható: vg.hu/oszko

Lehet mentesülni a vagyonadó alól

Háromgyermekes családoknak adóalap-kedvezményt biztosít az elfogadott vagyonadótörvény, miközben mindkét családfenntartó jövedelmén jövő évtől csökken az adóterhelés. Ha ezzel együtt is olyan terhet jelentene a vagyonadó, amelynek a megfizetésére a családnak egyszerűen nincs anyagi lehetősége, akkor szociális alapon egyedi mentességet lehet kérni az adóhatóságtól.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.