BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

G8: Váratlan megállapodás klíma-ügyben!

A várakozásokat megcáfolva sikerült megállapodniuk a G8-as csoport tagjainak a klímaváltozás elleni fellépésről. Barack Obama amerikai elnök is elfogadta azt a szöveget, amely célként tűzi ki, hogy a világ átlaghőmérséklete nem emelkedhet 2 Celsius foknál jobban - számol be az InfoRádió.

A nyolcak az üvegházhatást okozó gázok emissziójának drámai mérséklésében egyeztek meg, 2050-es határidővel.

A csomagot azonban aláássa, hogy a meghívott kínai, indiai és más fejlődő országok vezetőit nem sikerült meggyőzni arról, hogy ők is tegyenek vállalásokat - írja az oldal. Az ő érvelésük az, hogy a nyugat felelős a globális felmelegedésért és azt kéri most tőlük, állítsák le az életszínvonal javítását célzó programjaikat.

A környezetvédők megsemmisítő kritikával illették a megállapodást. Ők nem 2050-ig, hanem 2020-ig akarnak 40 százalékos emissziócsökkentést látni.

A nyolcak megállapodtak abban is, hogy válságkezelő, stimulációs csomagok után a költekezést mérséklő programokat dolgoznak ki. A csúcs a vártnál visszafogottabban ítélte el az iráni hatóságok erőszakos fellépését, viszont elfogadhatatlannak nevezte a külföldiek, az újságírók letartóztatását és a követségi dolgozók zaklatását.

A program része volt egy tanácskozás a G8 kibővítéséről is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.