BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Huszonhat éves csúcson a munkanélküliség Amerikában

Az Egyesült Államok kormányának tájékoztatása szerint 26 éves csúcsra szökött a munkanélküliség, a ráta 9,5 százalékra emelkedett. Ez a legmagasabb mért adat 1983 augusztusa óta. Az órabérek mindössze 0,7 százalékkal nőttek az elmúlt három hónap átlagában. Ez a legalacsonyabb érték, mióta 1964-ben mérni kezdték. Elemzői várakozások szerint a munkanélküliségi ráta az év végére meghaladhatja a 10 százalékot.

2009 júniusában 467 ezer főt bocsátottak el az Egyesült Államokban, az elemzői várakozások 365 ezer főt jósoltak.. A legnagyobb csökkenés a szolgáltató szektorban volt, itt 244 ezer alkalmazottnak szűnt meg a munkája. Nagy volt az elbocsátások száma még a gyáripar területén – 136 ezer fő -, az építőiparban – 79 ezer fő -, és a kormányzatnál – 52 ezer fő. De a leépítés mérete még így is alatta maradt a januári 741 ezer főnek, ami a legnagyobb volt 1949 óta.

 

Obama elnök „kijózanító”-nak nevezte a jelentést és hozzátette még jó néhány hónapnak el kell telnie, míg megfordulhatnak a gazdasági folyamatok. „Miközben folyamatosan újabb és újabb jelek mutatják, hogy lassul a recesszió, ez nem sok vigaszt jelent azoknak az amerikaiaknak, akik elvesztették az állásukat”- mondta el az elnök tegnap a Rózsakertben tartott sajtótájékoztatóján.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.