BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kezd magához térni az ingatlanpiac

Idén júniusban ugrásszerűen, 11 százalékkal több új lakást adtak el, mint az előző hónapban. Ez volt a legerősebb havi növekedés az utóbbi nyolc hónapban - közölte a washingtoni kereskedelmi minisztérium.

Amerikai közgazdászok szerint ez világos jele annak, hogy az ingatlanpiac kezd visszaállni a korábbi szintre. A kereskedelmi tárca szerint a történelmi mélypontot elért alacsony kamatok és az első ízben lakást vásárlóknak nyújtott szövetségi adókedvezmények közrejátszottak abban, hogy a lakáseladások a legmagasabb szintet érjék el tavaly november óta – jelenti az AP.

David Resler, a Nomura Securities vezető közgazdásza szerint a lakáspiaci recesszió legrosszabb része már mögöttük van. Ám a talpraállás valószínűleg lassú és fáradságos lesz. Távlati szempontból az erősödés nem tekinthető jelentősnek: a júniusi eladások még így is 72 százalékkal maradnak el a négy nyárral ezelőtti csúcstól. Az eladatlan ingatlanok száma most is magas.

A lakások átlagos eladási ára jelenleg 206 200 dollár az egy évvel korábbi 234 300 és a májusi 219 000 dollárral szemben. Az elemzők az árak további csökkenését várják addig, amíg a bedőlt jelzáloghitelek miatt értékesített olcsó ingatlanok aránya nem kezd csökkeni, várhatóan a következő évben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.