BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína már nincs válságban - nem is volt soha: 15 százalékos GDP-növekedés

A korábban jelzett 7,9-ről 14,9 százalékra módosította a gazdaság éves alapon számított, második negyedéves növekedéséről közölt adatát a kínai jegybank.

A pénzintézet a felülvizsgálatot legfrissebb inflációs jelentésében közölte, amely szerint az árak végre stabilizálódni látszanak a hónapokig tartó süllyedés után.

Júniusban a fogyasztói árak 1,7 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbi szinthez képest.

Kína is pumpál állami pénzt gazdaságába. Az előrejelzések szerint idén 1100 milliárd dollárt fordít gazdaságélénkítésre a kommunista vezetés.

Arról már korábban is lehetett hallani, hogy a korábban prognosztizált növekedést meghaladja a kínai gazdaság, ám a mérték - amennyiben beigazalódik az előrejelzés - mellbevágó.

A kínai gazdaság egy egy percig sem csökkent a válságban, legalacsonyabb növekedési mutatója 6,1 százalék volt 2009 első negyedévében.

A Világbank márciusban 7,5-ről 6,5 százalékra módosította az idei kínai GDP-növekedésre tett becslését, hozzátéve, hogy a kormány által támogatott beruházásoknak az export visszaesését ellensúlyozó hatására már látszanak a gazdasági stabilizáció jelei.

A kínai állam viszont már korábban is optimista volt, több intézménye vélte úgy, országa lehet az első, amely képes kilábalni a válságból. A kínai gazdaság kilábalása segíthet a világnak a válság legyűrésében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.