BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milyen lett a termés: örülnek-e a gazdák?

Július 20-án, nagyjából a szokott időben, befejeződött Jász-Nagykun-Szolnok megyében a búza aratása, és ezzel lezárult az idei nyári betakarítási szezon a szántóföldeken.

A tavaszi és nyárelejei száraz melegek miatt a szokásosnál lényegesen korábban, a június 29-ei Péter Pál napi idő helyett, már 20-án elkezdődött a megyében a búzaaratás.

Az időszaki esőzések miatt azonban elhúzódott a munka, és csak a máskor szokásos időben fejeződött be. Elkészíthető már a nyári betakarítású növények teljes megyei gyorsmérlege. Összességében azt mondhatjuk, hogy közepes termésmennyiségeket hozott 2009 nyara a termelőknek, kicsivel jobbat, mint amit a múlt őszi és az idén tavaszi aszályos idők után várhattunk.

A csaknem 125 ezer hektáron termesztett őszi búza közepes, 3,2-3,3 tonnás átlagot produkált - tájékoztatta lapunkat Gombár Mihály, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója.

A minőség valamivel jobb lett, mint amit az első gyorsmérések előrejeleztek, így a termés túlnyomó többsége euro kategóriába került, s csak kevés romlott takarmánybúzává.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.