Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban publikált tanulmány hatására a brit élelmiszerbiztonsági hivatal, a Food Standards Agency várhatóan komoly összeütközésbe kerül több érdekcsoporttal.
A 120 ezer dolláros költséggel, egy éven keresztül folytatott kísérlet során Dr Alan Dangour és munkatársai a bio és nem bio élelmiszereket vetette össze. A szakértők arra jutottak: ugyan a kétfajta termelési móddal előállított zöldségek és gyümölcsök eltérnek, de nem olyan mértékben, hogy az befolyásolhatná az egészségi állapotot.
"A bio élelmiszerekben több a foszfor, egy fontos ásványi anyag. Ez azonban bármilyen általunk fogyasztott ételben megtalálható és közegészségügyi szempontból nem mérvadó. A bio élelmiszerek emellett savasabbak is, ez azonban ízlés kérdése és nem egészségügyi téma" – mondta a Times Online-nak a kutatás vezetője.
Az FSA ugyanakkor hangsúlyozta: nem szeretné befolyásolni a fogyasztók vásárlással kapcsolatos döntéseit. Mint mondták, a cél, hogy a fogyasztók a megfelelő információkkal rendelkezzenek.
Hozzátették: a szervezet korábban is közölte már, hogy nincs tudományos bizonyíték, amely alátámasztaná a bio élelmiszerek pozitív egészségügyi hatását, a brit vásárlók mégis vásárolják ezeket a termékeket. A szigetország lakosságának mintegy 8 százaléka vásárol bio élelmiszereket, az iparág éves forgalma 2,1 milliárd font.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.