BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyomozást rendeltek el a vagyonkezelőnél

A számviteli rend megsértésének gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. 2008-as működése ügyében az V.-XIII. kerületi ügyészség - mondta Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója vasárnap sajtótájékoztatón, Budapesten.

Budai Gyula, aki hivatali visszaélés gyanúja miatt fordult a Központi Nyomozó Főügyészséghez, elmondta: az ügyészség a  nyomozással a Vám- és Pénzügyőrség Közép-Magyarországi Regionális  Nyomozó Hivatalát bízta meg.

Emlékeztetett arra, hogy az MNV ellenőrző bizottsága  márciusban  hozta nyilvánosságra a vagyonkezelő 2008. évi működéséről szóló  jelentését, amelyben súlyos hiányosságokat, törvénytelenségeket  állapított meg, köztük azt, hogy MNV Zrt.-nek nem volt  vagyonleltára, vagyonmérlege, nem történt meg a szabályszerű  átadás-átvétel, nem rendelkezett vagyongazdálkodási stratégiával,  továbbá nem volt számlarendje - írja a teol.hu az MTI alapján.

A Magosz igazgatója utalt arra, hogy májusban Oszkó Péter  pénzügyminisztertől levélben kérte, rendeljen el vizsgálatot az  ellenőrző bizottság által feltárt visszásságok miatt, nevezze meg a  felelősöket, és tegyen büntetőfeljelentést. 



 Budai Gyula tájékoztatása szerint a Pénzügyminisztérium  államtitkára válaszában közölte, a tárcának és a miniszternek nincs  hatásköre a nemzeti vagyonkezelőnél feltárt törvénytelenségek  vizsgálatára. Mint mondta, ezt követően az Állami Számvevőszék elnökéhez  fordult, aki június 15-ei válaszlevelében aggályokat fogalmazott meg  az MNV Zrt. működéséről.

Budai Gyula szerint, ha a pénzügyminiszter szakmailag  alkalmatlan arra, hogy ellássa feladatát, akkor távoznia kellene  posztjáról. A vagyongazdálkodással kapcsolatos törvény alapján a  részvényesi jogokat az MNV Zrt.-nél a pénzügyminiszter gyakorolja,  így hatásköre van a törvénytelenségek kivizsgáltatására is. 

A Magosz igazgatója úgy vélte, a pénzügyminiszter falaz a  törvénytelenségeket elkövetőknek, Tátrai Miklós vezérigazgatónak és  Nagy János vagyongazdálkodási tanács elnöknek, akiket szerinte fel  kell menteni.

Budai Gyula azt kérte a pénzügyminisztertől, hogy a büntető  eljárás, illetve az Állami Számvevőszék vizsgálatának befejezéséig  függessze fel az állami vagyon, az állami földek privatizációját.

Kérdésre válaszolva Budai Gyula elmondta, szerinte a nemzeti  vagyonkezelő 2008-as törvénytelen működés az akkori konkrét  eladásokat is érintheti. Utalt arra, hogy egyes esetekben, például  Bábolna ügyében most is folyik büntetőeljárás. Szerinte, ha az  ügyészség megállapítja, hogy a nemzeti vagyonkezelő törvénytelenül  működött, akkor minden egyes privatizációs ügyet egyenként felül  kell vizsgálni.

Bajnai Gordon miniszterelnök egy azonnali kérdésre válaszolva  június 15-én azt mondta a parlamentben: vizsgálat indul, hogy a MNV  Zrt.-nél történt-e olyan, jogos aggodalomra okot adó tevékenység,  ami miatt kormányzati intézkedésre van szükség. A kormányfőt Jakab  Istvánt fideszes képviselő kérdezte az állami földvagyonról, mivel  szerint annak hasznosításával, különösen a privatizációval nagyon  komoly gondok vannak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.