BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oroszország megkezdheti a kubai olaj kitermelését

A kubai állami médiajelentések szerint Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettes négy szerződést írt alá, amelyek kutatási jogokat biztosítanak Oroszország részére.

Ennek értelmében Oroszország Kubának az Mexikói öbölben található gazdasági övezetében kezdheti meg az olajkitermelés előkészítését. Mint arról a BBC beszámol, Havanna becslése szerint mintegy 20 milliárd hordónyi olaj lehet a tengerpart közelében, az amerikai azonban 5 milliárd hordóra becsüli a terület olajkészletét.

Oroszország és Kuba jelenleg igyekeznek újra felmelegíteni kapcsolataikat, amelyek a Szovjetunió összeomlását követően hűltek ki. A fúrásokat az orosz Zarubeznyeft és a monopolhelyzetben lévő Cubapetroleo végzi majd a Mexikó öbölben. A megállapodás értelmében Oroszország 150 millió dolláros hitelt biztosít építőipari- és mezőgazdasági berendezések megvásárlására.

Havanna az országban felhasznált olajmennyiség több mint felét venezuelai importból szerzi, a dél-amerikai ország nyomott áron kereskedik Kubával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.