BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oszkó: Visszanyertük a hitelességet és a bizalmat

A kötvénykibocsátás sikere azt jelzi, hogy Magyarország visszanyerte hitelességét, visszaszerezte a külföldi nagybefektetők korábban elvesztett bizalmát - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter, pénteken Budapesten.

"A kötvénykibocsátás bizonyítja, hogy a befektetők most már úgy tekintenek Magyarországra, mint jó adósra , amelynek jó a gazdálkodása, s a befektetők biztosra vehetik, hogy a felvett kölcsönöket képes lesz visszafizetni" - fogalmazott a pénzügyminiszter.

"A szervezőknek 500 millió eurós kibocsátásra adott megbízást az ÁKK, de hozzá kell tenni, hogy már a megbízásnál is tudatosítottuk, hogy az államháztartás idei finanszírozásánál ezt az összeget nem terveztük be" - jelezte Oszkó Péter.

A pénzügyminiszter hozzátette: a bizalom- és piacépítés szándékával ment ki a kötvénypiacra a magyar állam. "Határozott üzenete van annak, hogy az eredetileg 500 millió eurósra tervezett kibocsátást csaknem hatszorosan jegyezték túl a befektetők, ennek a befektetői igénynek eleget téve növeltük meg a kibocsátást 1 milliárd euróra, de ennél nagyobb összegre nem volt szüksége Magyarországnak" - felelte a pénzügyminiszter az MTI-nek arra a kérdésre, hogy miért nem használta ki az ÁKK a lejegyzett teljes, 2,9 milliárd eurónyi igényt.

A további, esetleges őszi kibocsátásra vonatkozó kérdésre Oszkó Péter azt felelte, hogy erről még nem született döntés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.