BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötmilliárd forint van a krízisalapban

Már több mint ötmilliárd forint gyűlt össze eddig a rászorulók számára létrehozott krízisalapban - jelentette be a társadalompolitikai miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján

Kiss Péter elmondta, hogy a krízisalapban jelenleg mintegy 5-5,5 milliárd forint van, miután az áramszolgáltatók is hozzájárultak ahhoz. A kabinet által egymilliárd forinttal létrehozott nyitott alapból finanszírozzák majd a szociális kríziskezelő programot - írta a bama.hu az MTI cikke alapján.

A kormány szerda reggel megállapodott az áramszolgáltatók képviselőivel arról, hogy a 2008-as többletbevételük hatvan százalékát felajánlják a krízisalapba - közölte a miniszter a kormányülést követő tájékoztatón.

Kiss Péter elmondta: az áramszolgáltatók többletbevételük negyven százalékát az ökumenikus szeretetszolgálaton, a Máltai Szeretetszolgálaton, a Hálózat és a Héra Alapítványon keresztül juttatják el ahhoz a mintegy százezer családhoz, amelynél egyébként kikapcsolnák az áramot.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy az áramszolgáltatók ötmilliárd forintot fizetnek be többletbevételükből, ebből hárommilliárd forintot a krízisalapba tesznek, kétmilliárd forintot pedig az alapítványokon keresztül juttatnak el a rászorulóknak.

Elmondta, ezek a szervezetek közreműködnek a krízisalap koordinációjában. Hozzátette: azt várják, hogy a civil szervezetek ne csak a támogatások nyomon követésében, a monitoringban, hanem azokban az esetekben is "ügygazdaként", az alap felé közvetítőként járjanak el, ahol saját erőforrásaikat meghaladja a segítség.

A miniszter ismertetése szerint a krízislap tanácsadó testületébe elfogadta a meghívást a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Máltai Szeretetszolgálat, az Országos Szociálpolitikai Tanács képviselői, a Baptista Szeretetszolgálat, a Vöröskereszt, a Magyar Tudományos Akadémia gyermekszegénység elleni programirodája, valamint Szociális Szakmai Szervezetek Szövetsége.

A közvetlen támogatásokat firtató kérdésre azt mondta, minden egyes áramszolgáltató a maga területén megállapodik egy karitatív szervezettel vagy alapítvánnyal, például a fővárosban és környékén működő Elmű a Hálózat és a Héra Alapítvánnyal.

A kormány egymilliárd forinttal hozta létre a kríziskezelő  alapot, amelybe a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 800 millió forintot ajánlott fel a bírságokból befolyt összegből. Az augusztustól induló program kisösszegű, vissza nem térítendő állami támogatás formájában nyújt 30 napon belüli gyors segítséget az átmenetileg nehéz helyzetbe került családoknak.

Arra a kérdésre, hogy jövőre a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodásnak megfelelően csökkenti-e a gázártámogatásra fordított hatvan milliárd forintot, Kiss Péter azt mondta, a Robin Hood-adó jelenti a fedezetét a szükséges gázártámogatásnak, amely a gázár piaci árának csökkennése után is fennmarad.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.