BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb megszorítások várhatók! Az IMF kölcsöntől Zágráb eddig elzárkózott

Az idei horvát költségvetés eddigi két módosítása még mindig nem elég arra, hogy megoldja az államháztartás finanszírozásának gondjait – állítja a Standard & Poor’s. A hitelminősítő szerint az állami bevételek nagyarányú apadása további megszorításokat tesz szükségessé. Ivan Suker pénzügyminiszter szerint a kormány már készíti is a harmadik pótköltségvetést.

A hitelminősítő szerint az állami bevételek nagyarányú apadása további megszorításokat tesz szükségessé. Ivan Suker pénzügyminiszter szerint a kormány már készíti is a harmadik pótköltségvetést.

A zágrábi parlament pénteken fogadta el az idei második pótköltségvetést, amely csupán egyfajta enyhe módosítás, mindössze 3 milliárd kuna (110 milliárd forint) megtakarítást jelent. Jadranka Kosor kormányfő azonban múlt szerdai beszédében további kemény kiadáscsökkentéseket helyezett kilátásba.

Ezek részleteinek ismertetését július végére vagy augusztus elejére ígérte. Általános várakozások szerint a kiadáscsökkentő intézkedések érinteni fogják a nyugdíjakat, a gazdaságnak adott állami támogatásokat és a szociális juttatásokat is.

Horvátországban az idén az előrejelzések szerint 5 százalék körüli mértékben zsugorodik a GDP. A kormány most azzal számol, hogy a 4,5 millió lakosú ország államkincstárának bevételei emiatt 6,8 milliárd kunával (254 milliárd forinttal) lesznek alacsonyabbak a tavalyinál.

A Standard & Poor’s a GDP 4 százaléka körüli államháztartási hiányra számít, amely jövőre 4,5 százalékra emelkedhet. Az elkerülhetetlen kiadáscsökkentést azonban megnehezíti, hogy jövőre elnökválasztást tartanak délnyugati szomszédunknál.

Zágráb eddig elzárkózott attól, hogy a Nemzetközi Valutaalap kölcsönével oldja meg a deficit finanszírozási problémáit. A horvát jegybank szerint e nélkül is ki tudják váltani a GDP 83 százalékára rúgó adósságállomány idén lejáró részét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.