BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üresen konganak az üzletek Nagy-Britanniában

A Local Data Research (LDC) szervezet szerint az idei év eddig eltelt részében mintegy 12 ezer önálló kiskereskedelmi üzlet és jelentős áruházi hálózatoknak közel 7 ezer részlege zárt be a szigetországban.

Egy évvel ezelőtt a kiskereskedelmi üzleteknek átlag 4 százaléka állt üresen, ez az arány mára csaknem 12 százalékra nőtt – jelenti a BBC a Local Data Research adatai alapján.

A legsúlyosabb a helyzet a Kent grófságban lévő Kentben, ahol ez az arány 25 százalékos, de még olyan városokban is, mint Leeds és Liverpool, a bezárt üzletek aránya meghaladja a 20 százalékot. London központjában a kiskereskedelmi üzletek 12,8 százaléka áll üresen. A helyzetet jelentősen rontotta a Woolworths üzletlánc csődje – a mintegy 800 üzlethelyiség 70 százaléka továbbra is kihasználatlan.

Az elmúlt másfél évben feleannyi új üzlet nyílt, mint tavaly és erősen nőtt az olyan boltok száma, amelyek röviddel a megnyitás után kénytelenek voltak lehúzni a rolót. Ugyanakkor a javulás jelei is láthatóak: az előző évhez képest 2,9 százalékkal növekedett az eladások száma.

Eközben továbbra is mély a gazdagok és szegények közti szakadék Nagy-Britanniában. A BBC szerint a brit lakosság leggazdagabb egyötöde - adók és egyéb juttatások nélkül - tizenhatszor nagyobb jövedelemre tett szert, mint a legszegényebb egyötöde.

Ám az utóbbi három évben megállt az elkölthető jövedelem közötti egyre táguló különbség - az országos statisztikai hivatal adatai szerint. A lakosság felső ötödéhez tartozó háztartásukban a jövedelem bruttó 72 600 font (22,7 millió forint) volt, míg a legszegényebb egyötödben évi 4 700 font (1,5 millió forint).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.