BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A cseh államháztartási hiány a GDP 7 százalékára is nőhet jövőre

Akár 256 milliárd koronára (14,14 milliárd dollár), a bruttó hazai termék (GDP) 7 százalékára is nőhet jövőre az államháztartási hiány Csehországban, hacsak a törvényhozók nem hagyják jóvá a szükséges kiadáscsökkentési intézkedéseket és adóemeléseket - idézte Eduard Janota pénzügyminisztert a Dow Jones hírügynökség.

A miniszter az állami Radio Ceskónak adott interjújában azt mondta: ha a parlament és a szenátus jóváhagyja a változtatásokat, amelyek érintik a bevételeket és főleg a kiadásokat, akkor a hiányt egy elfogadható szintre lehetne csökkenteni, a GDP 5 százalékára, 200 milliárd koronára. Ez megegyezik az idei évre várt deficittel.

A jövő évi költségvetés tervezete szeptemberben kerülhet a parlament elé, az október 9-10-i parlamenti választások előtt.

Más javaslatok mellett a tervezet 20 százalékon hagyná a társasági nyereség adót, amelyet korábban 19 százalékra terveztek csökkenteni 2010-től. Sávszélesítéssel növelnék a társadalombiztosítási járulékot fizetők körét. A tervek szerint csaknem az összes költségvetési fejezet kiadásait is mérsékelnék, beleértve az állami nyugdíjakat és a szociális jóléti kiadásokat. Ez a kettő teszi ki az állami kiadások csaknem 80 százalékát.

Eduard Janota szerint, ha nem sikerül - a választások közelsége miatt - megfékezni a kiadásokat, Csehország pénzügyi helyzete Magyarország sorsára juthat, amely a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségére szorul.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.