BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alakul az egyablakos vámprojekt megvalósítása

Az egyablakos vámügyintézés egyes projektjeinek készültségi állapota 20-80 százalék; vannak olyan hatóságok, amelyek már a fejlesztések végén tartanak, míg mások most írják ki a közbeszerzési pályázatot - ismertette a 2010. március 15-i határidejű fejlesztés eddigi eredményeit szerdai sajtótájékoztatóján a Vám- és Pénzügyőrség (VP).

Az unió támogatását élvező, 2,38 milliárd forintos költségvetésű projekt a VP és kilenc társhatóság elektronikus kapcsolatának megteremtése révén jelentősen egyszerűsíti majd a vámügyintézést, az engedélyek, igazolások kiadását.

Az ügyfelek a vámeljárástól függetlenül, azt megelőzően elektronikus kérhetik majd a különböző termékek, áruk kiviteléhez és behozatalához szükséges engedélyeket, ami gyorsítja az eljárásokat és csökkenti a költségeket. Az egyablakos ügyintézéssel azt szeretnék elérni, hogy elég legyen egy helyre beadni az adatokat, s azok utána elektronikusan áramoljanak egyik hatóságtól a másikhoz, és vissza az ügyfelekhez.

A fejlesztés állásáról szerdán tájékozódott a pénzügyminiszter, aki a tájékoztatón hangsúlyozta: a kormány nem csak a válság kezelését, a pénzügyi egyensúlyt tekinti kiemelt feladatának, hanem foglalkozik a vállalkozói környezettel, a versenyképesség javításával, az adminisztrációs terhek csökkentésével is. "Az apró, műtéti eljárás szerű munkák ugyanolyan fontosak a vállalkozások számára" - mondta Oszkó Péter, aki szerint munkájuk hatékonysága jövőre már nem csak az egyre kedvezőbb pénzügyi mutatókban, hanem a vállakozók egyre kedvezőbb környezetében is megmutatkozik. Az egyablakos rendszer a miniszter szerint két szempontból fontos: hogy a hatóságok hatékonyabban működjenek, és a vállalkozások is költségtakarékosabban tudjanak hatósági feladataiknak eleget tenni.

A fejlesztés egyszerre szolgálja ezt a két célt, a VP munkája e tekintetben példamutató, s számos téren egyedülálló a magyar közigazgatásban - fűzte hozzá. Nagy János, a VP országos parancsnoka hangsúlyozta: a közigazgatási szervek feladata segíteni abban, hogy az ügyfelek egyszerűen, gyorsan, olcsón tudják ellátni kötelezettségeiket. A kormány 2007-ben döntött az egyablakos ügyintézés bevezetéséről.

A projektben egyebek mellett részt vesz a PM ISzK, az APEH, a Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (KEH), a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH), a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH), a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH), a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM). A VP a projektköltségvetésből 15 százalékban részesül, ami mutatja, hogy az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében biztosított uniós forrás komoly műszaki beruházásokat tesz lehetővé a konzorciumi partnereknél - ismertette Vályi- Nagy Vilmos, a VP országos parancsnokhelyettese.

A fejlesztési feladatok közel 50 százalékát a Vám- és Pénzügyőrség teljesíti, a szervezet ehhez külső partnert nem vesz igénybe. A költségvetésből a legnagyobb szeletet az NKH, a KEH, az MGSZH és a KVVM kapta, ők osztoznak az összeg 70 százalékán, a maradék 15 százalékon a projektkonzorcium többi tagja. Valamennyi intézmény projektje felállt, a PMISzK által összehangolva végzi tevékenységét, központi mérföldköveken nyugvó saját ütemezéssel. Az infrastrukturális beruházások legnagyobb része már realizálódott, a fennmaradó rész pedig folyamatban van. A kommunikációs csatorna telepítése több társhatóságnál megvalósult már - mondta Vályi-Nagy Vilmos.

Az országos parancsnokhelyettes elmondta: a projekt megvalósítása a vámeljárásban érintett ügyfelek számára újabb elektronikus ügyintézési lehetőségek (eRegadó, a vámeljáráshoz kapcsolódó engedélyek beszerzése) megvalósítását teszi lehetővé, segíti a társhatóságok által kiadott engedélyek gyorsabb ellenőrzését, felgyorsítja az engedélyekhez kötött vámeljárásokat, és 2010. március 15-től már saját folyószámla-egyenlegüket is online elérhetik az ügyfelek. Az EU-ban az egyablakos vámrendszer a jelenlegi tervek szerint 2011-2013. között valósul meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.