BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Alkotmánybíróság elé vitte a vagyonadót az ombudsman

Alkotmányellenes lehet a vagyonadóról szóló törvény több eleme – állítja az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. A jogszabály január elsejétől érvényes: e szerint harmincmillió forint feletti értéknél kell fizetni 0,35 százalékot, ötvenmillió felett fél százalékot.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa úgy véli, hogy a vagyonadótörvény egy lakás vagy egy ház tényleges forgalmi értékének meghatározásához semmilyen fogódzkodót nem ad. Egy ingatlan forgalmi értékét akkor lehet tudni, amikor az gazdát cserél, minden egyéb az egyfajta becslés – mondja Halász Zsolt az ombudsmani hivatal pénzügyi szakjogásza. Sem az adóhatóság, sem az adózó, aki az ingatlan tulajdonosa, nem tudja pontosan meghatározni, hogy mi a helyzet az ingatlanjának forgalmi értékével kapcsolatban, amely az adóalapja lenne. Mindemellett ha az adóhatóság álláspontjához képest az érintett adóalany több mint tíz százalékot téved, akkor még külön szankcióra is számíthat a bevallásában – fogalmazza meg az aggályokat a szakjogász.

Az ombudsmani hivatal szerint a nagycsaládosokat is kellemetlenül érintheti a vagyonadó, az ő esetükben ugyanis a nagyobb lakóterületű lakás a harmincmilliós határ fölé csúszhat – különösen Budapesten. Vagyis – az ombudsmani hivatal szerint – a törvény különbséget tesz az állampolgárok között - számol be az MR1-Kossuth Rádió.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa elküldte az alkotmánybíróságnak a vagyonadóval kapcsolatos aggályait. A taláros testületet azonban nem kötelezi semmi arra, hogy 2010 január elseje, azaz a vagyonadó bevezetése előtt megvizsgálja a kérdést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.