BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az idén még szűkül az építési piac

Minél kisebb egy vállalkozás annál borúlátóbb, legfeljebb egy év múlva várható fellendülés

Nagy a szóródás az építőipari vállalkozásoknál, a teljesítményük 5–40 százalékkal esett vissza az egy évvel ezelőttihez képest – állapítja meg „pulzusvizsgálata” eredményei alapján az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

Az átlagos kapacitáslekötöttség éves szinten 50-70 százalékos.

A legnehezebb helyzetben azok a cégek vannak, amelyek főként lakásépítéssel foglakoznak: az áfaemelést ezen a piacon nem lehet érvényesíteni, ugyanakkor a hitelezési nehézségek miatt jelentősen zuhant a megrendelések állománya.

A közvetlen piaci értékesítésű lakásoknál az eladatlanok nagy száma okoz pénzügyi, gazdálkodási nehézségeket. A rendelésállománynak az év hátralévő részében legalább egyharmadával kellene növekednie ahhoz, hogy az ágazat teljesítményének csökkenése az év végén megálljon. Ez azonban reálisan nem várható.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.