BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajnai ma győzködi a szocialistákat a költségvetésről

A szocialista párt elnökségével tárgyal ma a miniszterelnök a jövő évi költségvetés terveiről.

Bajnai Gordon korábban kijelentette, hogy három számon nem akar változtatni: 3,8 százalék legyen az államháztartás hiánya, 120 milliárd forintot vonjanak el az önkormányzatoktól, 40-et pedig a MÁV-tól és a Volán-cégektől. Az elvonások ellen több MSZP-s politikus tiltakozik, így kemény vita várható. A miniszterelnök hétfőn az MSZP-frakcióval és polgármesterekkel tanácskozik majd - közölte az Mr1-Kossuth Rádió.

A kabinet vállalásai között szerepel az is, hogy a vasúti közlekedés költségvetési támogatását csökkenti, úgy, hogy a MÁV-Start állami vasúttársaság működési kiadásainak csökkentését kötelezővé teszi és felülvizsgálja az ártámogatásokat.

„A 2010. évi költségvetésnek az Országgyűléshez történő beterjesztése idejére meghatározzuk a közösségi közlekedés támogatását 40 milliárd forinttal csökkentő intézkedéseket, különös tekintettel a MÁV-Start előirányzatára; ezeket a megtakarításokat teljes körűen szerepeltetjük a 2010. évi közszolgáltatási szerződésben, melyet a MÁV-Starttal ez év végéig fogunk megkötni” – olvasható a szándéknyilatkozatban.

Bár vélhetően e két nagy tétel vitát vált ki a szocialisták között, az MSZP (és az SZDSZ) képviselői vállalták, hogy az önkormányzati támogatásokat csökkentik a hatékonyság növelésével párhuzamosan. Legalábbis ez a mondat szerepel abban a politikai nyilatkozatban, amelyet áprilisban íratott alá a szocialista frakciótagokkal a miniszterelnök-jelölt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.