BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bérlakásépítő programot sürget a Társaság a Lakásépítésért

Uniós támogatás fogadására alkalmas bérlakás építő és kezelő szervezetek létrehozásával egyenlítené ki a lakásépítés hullámzását a Társaság a Lakásépítésért Egyesület.

Az egyesület ezt többek között azért kezdeményezi, mert így szerintük elkerülhető lenne, hogy a lakásépítések hullámzó üteme miatt az építő- és építőanyag iparban időközönként kapacitásfelesleg alakuljon ki, ami a foglalkoztatottak számának hullámzását is okozza - közölte a szervezet az MTI-vel.

A program szerintük arra is megoldási lehetőséget nyújtana, hogy a magyar lakásépítésbe - amely nem jut uniós forrásokhoz - EU-s forrásokat is bevonhassanak. A szociális szempontokra is figyelemmel kialakított bérlakás építő és kezelő rendszer ugyanis alkalmas arra, hogy az EU-s támogatásban részesüljön.

A nagy építőanyag-gyártó és -forgalmazó cégeket tömörítő egyesületnek jelentős szerepe volt az ezredfordulón a lakástámogatás létrejöttében, néhány éve pedig az osztrák mintára megvalósítandó bérlakásépítést szorgalmazza.

A TLE több fórumon is bemutatta az osztrák modellt, amelyben állami támogatással épülnek bérlakások. Szakszervezetek, üzleti biztosítók és önkormányzatok is működtetnek olyan szervezeteket, amelyek bérlakásokat építtetnek, majd kezelnek ebben a konstrukcióban, rögzített, pár százalékos nyereséggel. Magát az építést profi építő vállalkozások, üzleti alapon végzik.

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben kiemelik azt is, hogy támogatják a Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége (MALOSZ) által szorgalmazott gyors bírósági eljárást a vállalkozókat ki nem fizető megrendelők, illetve fővállalkozók ellen. A Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) által javasolt bérlakás programot is pártolják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.