BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elmaradó bevételek, növekvő bizalom

A módosítások mellett is megbízhatóbbnak tartják szakértők a költségvetési tervezést, mint korábban

A bevételek elmaradása miatt eddig nem alakultak jól a költségvetési folyamatok az idén, és az elemzők egyetértenek abban, hogy a büdzsé mozgástere nagyon szűk.

Ha tovább romlanak a mutatók, ismét módosítani kell az előirányzatokat, és élénkítésre sem jutnak források. Piaci szakértők ugyanakkor pozitívan értékelik a költségvetési folyamatokat, erősödik ugyanis az adatok hitelességébe vetett bizalom. Ez az államadósság kockázati megítélésében és az állampapír-aukciók sikerében is megmutatkozik.

A fiskális fegyelmet erősíteni hivatott szervezet is lát kockázatokat a tervekben, de a piachoz hasonlóan nem kérdőjelezi meg a számítások helyességét.

Ez jelentős előrelépés, hiszen 2006 előtt arról folytak a találgatások többnyire, hogy mit próbál éppen eltitkolni a kormány. Az erősödő bizalom megmutatkozik a magyar államadósság kockázati megítélésében és a hónap során végrehajtott államkötvény-kibocsátások sikerében is. Ha azonban újabb külső sokk érkezik, az próbára teheti a kisebbségben kormányzó Bajnai-kabinetet is, amelynek a rendes választásokig már csak nyolc hónapja maradt.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.